OverzichtHet inzicht
‘Mensen die lang samenleven, weten soms fundamentele dingen niet over elkaar’: deze tien cruciale inzichten kunt u nu (her)beluisteren
In de podcast Het inzicht vraagt redacteur Joël De Ceulaer aan denkers, doeners en andere boeiende mensen om een cruciaal inzicht met ons te delen. We zetten de tien inzichten van seizoen 2 hieronder voor u op een rij.
1. Rika Ponnet: ‘Mensen die lang samenleven, weten soms fundamentele dingen niet over elkaar’
Rika Ponnet heeft een relatiebureau, is bekend als seksuologe en relatietherapeute, en schreef al verschillende bestsellers over de liefde. In de eerste aflevering van seizoen 2 praat ze met Joël De Ceulaer over het menselijk tekort, over het seksboek dat ze nooit zal schrijven en over de Griekse filosoof Socrates, die 2.500 jaar geleden al wist hoe je het beste aan een therapeutisch gesprek begint.
2. Filosoof Johan Braeckman: ‘Verstandige mensen vallen voor gesofisticeerde vormen van nonsens’
Johan Braeckman is hoogleraar filosofie aan de UGent. Hij heeft het in deze aflevering over kritisch denken. We zijn allemaal vatbaar voor nonsens en onzin, ook als we erg intelligent zijn, zegt Braeckman. Maar we beschikken ook over manieren om ons daarvoor te behoeden.
3. Khalid Benhaddou: ‘Het Westen heeft lang nodig gehad om homoseksualiteit te aanvaarden’
Khalid Benhaddou is imam bij de El Fath-moskee in Gent en pleit voor een rationele islam. Een beleving van zijn religie die verzoenbaar is met de filosofie van de Verlichting, die hij even goed kent als de Koran. Hij vertelt over de spanning tussen globalisering en nationalisme, tussen gemeenschap en individu.
4. Intensiviste Elisabeth De Waele: ‘Thuis bevallen is levensgevaarlijk’
“De natuur is onze vriend niet”, zegt voedingsdeskundige en intensiviste Elisabeth De Waele (VUB). Tijdens de pandemie stond ze bekend om haar kordate tussenkomsten in de media. Met Joël De Ceulaer praat ze over leven en doodgaan, voeding en eetstoornissen, en ons veel te romantische beeld van de natuur.
5. Oorlogsverslaggever Joanie de Rijke: ‘Ik zag mijn collega in het mortuarium en besefte: wij gaan dood’
Joanie de Rijke is de bekendste oorlogsverslaggever in de Vlaamse schrijvende pers. Van Syrië tot Afghanistan, Libië en Oekraïne: als onze wereld ergens in brand staat, wil ze erheen. Ze laat zich niet verlammen door angst, maar weet dat de risico’s groot zijn. Ze werd ontvoerd door de Taliban en zag een collega voor haar ogen sterven. In ‘Het inzicht’ vertelt ze over de grens tussen moed en overmoed.
5. Jean Blaute: ‘Als iemand echt slecht is, denk ik niet dat er veel aan te doen is’
Jean Blaute is een naam als een klok in de Belgische muziekwereld, als muzikant én als producer. Hij tekende voor succesnummers van onder anderen Wim De Craene, Raymond van het Groenewoud, K’s Choice en De Kreuners. Hij heeft het over zijn jeugd en zijn leven, hoe humor zijn schild werd en over de dialoog die zich ontspon toen hij als jongeman ineens naast Hugo Claus stond te plassen.
6. Politicoloog Nadia Nsayi: ‘De twee grootste Vlaamse partijen hebben wortels in de collaboratie’
Nadia Nsayi studeerde politieke wetenschappen, werkte voor Pax Christi en Broederlijk Delen en is nu verbonden aan het AfricaMuseum in Tervuren. In het boek Dochter van de dekolonisatie verweeft ze haar eigen verhaal met de geschiedenis van de relatie tussen Congo en België. Ze praat over emancipatie, activisme en waarom ze bang is dat Vlaams Belang in 2024 aan de macht zal komen.
7. Filosofe Alicja Gescinska: ‘Als de taal verruwt, zie ik dat als een alarmbel’
Met haar debuut De verovering van de vrijheid drukte de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska twaalf jaar geleden meteen haar stempel op het maatschappelijk debat. Ondertussen schreef ze al een stevig oeuvre bij elkaar, van essay tot roman en poëzie. Ze vertelt hoe we elkaar nodig hebben om volwaardig mens te worden, en waarom de beestenwagons helaas nooit ver weg zijn.
8. Journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw: ‘Ik heb wel angst voor de toekomst, jazeker’
Iedereen kent Jan Balliauw als de immer beheerste Ruslandkenner van de openbare omroep. In deze aflevering vertelt hij over zijn ervaring als verslaggever. Hoe de wereld er in één dag helemaal anders kan uitzien, waarom we dankbaar mogen zijn voor het systeem waarin wij leven en hoe de EU en de NAVO tot voor kort in een soort geopolitieke vakantie vertoefden.
10. Politicoloog Fouad Gandoul is pessimistisch: ‘Uiteindelijk zal de democratie sterven’
Fouad Gandoul is behalve rechter en fiscaal expert bij de christelijke vakbond ook politicoloog en graag geziene gast in De Afspraak op Vrijdag. In ‘Het inzicht ‘praat hij met Joël De Ceulaer over de democratie en hoe we die kunnen vernielen door te veel individualisme en te weinig bruggen tussen aparte gemeenschappen.