Standpunt
Bart Eeckhout

We moeten niet terugverlangen naar de jaren 80, toen racisme en repressie bij de politie heel gewoon was

2 Montasser AlDe'emeh werd op nogal kordate wijze staande gehouden. © Eric De Mildt
2 Bart Eeckhout. © Wouter Van Vooren
Share

''Racial profiling' vanwege de politie heeft in de VS al levens gekost. Wie overspannen politieoptreden vergoelijkt, moet beseffen dat dat risico ook hier reëel wordt'

Het is het moment waarop veiligheidstheater in tijden van verhoogde terreurdreiging overgaat in absurd theater. In haar niet aflatende zoektocht naar terreurverdachten heeft de Brusselse politie ook Montasser AlDe'emeh, expert islamradicalisering, op nogal kordate wijze staande gehouden. Het ene moment sta je in het Brussels Parlement dus voorstellen te doen over deradicalisering, het volgende word je een paar straten verder tegengehouden en wordt je succesboek 'De jihadkaravaan' als verdacht genoteerd.

Er zijn verzachtende omstandigheden. Het is vast geen pretje om vandaag agent te zijn in een hoofdstad die nog altijd kreunt onder de terreurstress. En de wagen waarin Montasser reed stond geseind omdat er van daaruit zou gefilmd zijn (wat misschien ook gewoon iets te maken kan hebben met zijn veelvuldige internationale mediaoptredens, soit).

Zorgwekkender is de manier waarop de controle uitgevoerd is. Gelijksoortige incidenten in Wijnegem of Kortrijk tonen aan dat jonge mensen met getaande huidskleur zich dezer dagen niet eens erg ongewoon moeten gedragen om hardhandig aangepakt te worden. Het maakt dat dit absurd veiligheidstheater ook riskant theater is. Dit soort 'racial profiling' vanwege de politie heeft in de VS al levens gekost. Wie overspannen politieoptreden vergoelijkt, moet beseffen dat dat risico ook hier reëel wordt.

Dit zou dan ook een moment moeten zijn waarop leidende politici hun verantwoordelijkheid opnemen. Er is niets mis met hardere repressie van terreurverdachten, als tegelijk de hand gereikt wordt naar alle leden van de Belgische/ Vlaamse/ Brusselse gemeenschap. Die hand blijft helaas vooralsnog op zak. Excuses voor het gewelddadig oppakken van drie tieners in Kortrijk? Niet nodig, oordeelt de burgemeester. We moeten nochtans echt niet terugverlangen naar de jaren tachtig, toen racisme en willekeurige repressie bij de politie nog heel gewoon was. We staan er soms dichterbij dan we zelf beseffen.

Je moet heus niet softer praten over veiligheid en repressie om tegelijk te beseffen dat een deel van het antwoord op radicalisering ook van preventie zal moeten komen. Van beter onderwijs, van meer gelijke kansen. Dat is geen wollige praat, dat vergt even harde, heldere beleidskeuzes.

Misschien moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) Molenbeek inderdaad maar eens "huis aan huis uitkammen." Hij zal er dramatische taferelen aantreffen die hij niet uit Brasschaat zal herkennen. Dat hij meteen maar zijn collega's van (vooral) het Franstalig en ook wel Vlaams Onderwijs meeneemt. De grote opkuis moet immers in een deel van het ondergefinancierde hoofdstedelijke onderwijs gebeuren. Daarover moet nog altijd het eerste woord gezegd worden.

Bart Eeckhout
Commentator

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

Dossier Standpunt
Dossier Standpunt

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine