Dierenleed
Stijn Bruers

Wat we van kippen kunnen leren

De roep om dierenwelzijn en -rechten in de grondwet op te nemen, klinkt meer en meer redelijk

Stijn Bruers is doctor in de moraalfilosofie en doctor in de wetenschappen.

2 Een actie bij de Europese Raad in Brussel in het verleden. © Tim Dirven

Na onze publieke verontwaardiging bij de behandeling van varkens – zie de recente undercoverbeelden van het slachthuis in Tielt – is het de beurt aan de kippen. Uit onderzoek van vorige week blijkt dat 5 procent van de kippen in slachthuizen onvoldoende verdoofd wordt in een elektrisch waterbad. Elk jaar maken meer dan 10 miljoen kippen de bewuste ervaring mee van het opensnijden van de keel. Even ter vergelijking: dit probleem van onverdoofd slachten is ongeveer 100 keer groter dan het onverdoofd slachten voor rituele of religieuze redenen.

Bodybuilderkuikens

Maar niet alleen op het einde van hun leven is er kippenleed. Deze week bracht Animal Rights nieuwe undercoverbeelden uit van dierenleed in kippenkwekerijen. Ongeschikte pasgeboren kuikens zouden worden weggegooid en gedood door ze te verdrinken of de nek te breken. In vleeskuikenhouderijen groeien de kuikens in zes weken op tot een gewicht van 2 kilogram. Die enorm doorgedreven groei veroorzaakt vele kwalen, van ademhalings- en hartproblemen tot kreupelheid. Door hun jonge, broze beenderen en hun enorme borstspieren vallen ze voorover in hun eigen uitwerpselen. 7 procent van de kippen krijgt daardoor brandblaren op de borst.

cult