Standpunt
Bart Eeckhout

Wat hadden socialisten toch zo talrijk te zoeken in de schaduw van privéjachten en luxewagens?

2 Het kantoor van hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur in Gent. © Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

2 Bart Eeckhout. © Wouter Van Vooren

Lees ook:

Waarom de socialisten zich zorgen maken over banden met probleembank Optima: demonen uit verleden kwellen sp.a (+)

Hoe is het mogelijk dat de Nationale Bank ooit een banklicentie heeft verschaft aan het nu bankroete Optima met zijn gladde praatjesmaker-hoofdaandeelhouder? Dat is de centrale vraag bij het failissement van de financiële instelling uit het Gentse. Naar het zich voorlopig laat aanzien zullen niet al te veel spaarders geraakt worden en moet de belastingbetaler niet te hulp komen. Werknemers en leveranciers likken niettemin hun financiële wonden.

De ondergang van Optima was volstrekt voorspelbaar, zeggen experts. Jaar na jaar legde de Nationale Bank, die het zaakje - terecht - niet vertrouwde, de bank strenge regels op, maar die werden evenzeer jaar na jaar vakkundig omgebogen. Tot op het laatst bleef geld uit het bankvermogen in de zakken van de eigenaars verdwijnen.

Share

Het netwerk van Optima leest als een menukaart van de schaduwmacht in het vrijzinnige, 'paarse' Gent

Het zou het script van een 'Suske & Wiske' kunnen zijn: Theofiel Boemerang richt een bank op. Kleine ventjes, grote procentjes. Je moet bijna bewondering hebben voor de consequente volharding waarmee de kliek rond hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur de eigen bankinstelling als een licentie voor zelfverrijking heeft beschouwd. Tot op het allerlaatste moment toe, zo blijkt, toen de financiële instelling al in ademnood verkeerde.

Hoe is het mogelijk dat zovele politici en bestuurders, allen verstandige mensen, zich zo hebben kunnen laten verblinden door de opzichtige glitter en glamour van Optima? Het moet gezegd worden dat dit toch weer met name voor socialisten een uiterst vervelende historie aan het worden is, mede door hun historische band met Ethias. Een oude Wetstraat-wijsheid wil dat christendemocraten moeten opletten voor vrouwenverhalen, socialisten voor centenverhalen en dat liberalen nergens voor moeten opletten.

Het netwerk van Optima leest als een menukaart van de schaduwmacht in het vrijzinnige, 'paarse' Gent. Stadsbestuur, loge, universiteit, bedrijfsleven: Optima had overal zijn voetje binnen. Verdacht is dat strikt genomen niet, bedenkelijk des te meer.

Wat hadden socialisten toch zo talrijk te zoeken in de schaduw van privéjachten en luxewagens? Waarom loopt een wijs man als de Gentse burgemeester Termont niet gillend weg van zulke patsers, maar gaat hij op hun huwelijksfeest speechen?

Huidig voorzitter John Crombez staat recht in zijn schoenen, maar waarom liet hij zich toch, als fraudestaatssecretaris gewillig fotograferen op visite bij de Optima-bazen? Die beschadigende foto dreigt nu aan zijn mandaat te gaan plakken zoals de zeilboot aan dat van zijn voorganger.

Hoe is het mogelijk, hoe is het mogelijk?

Share

Stadsbestuur, loge, universiteit, bedrijfsleven: Optima had overal zijn voetje binnen

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

nieuws

cult