essay

Waarom we kritisch moeten zijn voor alle extremen

Bietekwieten bestaan niet meer

In het paasweekend viel weinig hoop te bespeuren. De Antwerpse IS-terrorist Hicham Chaib waarschuwde in een video voor nog meer aanslagen in ons land. En aan de Brusselse Beurs vonden racistische hooligans het nodig om de Hitlergroet te brengen. Of mogen we die twee gebeurtenissen niet in één adem noemen? Kijk, dát is dus de vraag.

"Jazeker, ik herinner mij die man nog zeer goed", zegt de Nederlandse schrijver Benno Barnard over de Antwerpse IS-terrorist Hicham Chaib, die in een huiveringwekkende video dreigt met nieuwe aanslagen in ons land. "Hij was erbij, toen. Ik had eerder al in de krant gezien dat hij aan het hoofd van de religieuze politie in Raqqa staat, dat hij de schoft is die homo's laat kruisigen en van het dak laat werpen."

Het gebeurde eind maart 2010. Barnard, die zich sinds kort met zijn gezin maar zonder internet heeft teruggetrokken in een landhuis in het zuiden van Engeland, gaf aan de Universiteit Antwerpen een lezing met als titel 'Leve God, weg met Allah'. Dat was althans het plan, want zijn optreden werd verstoord door een stel islamitische heethoofden die waren gekomen om namens Allah tumult te veroorzaken. Onder hen: Fouad Belkacem, stichter van Sharia4Belgium, en zijn rechterhand en huidige "IS-schoft" Hicham Chaib. "Dat was een overweldigende, redelijk choquerende ervaring", vertelt Barnard aan de telefoon. "Ik besefte onmiddellijk: dit is het kwaad, op een bijna mythisch niveau."

Barnard kreeg weinig steun in die dagen. Heel wat commentatoren en journalisten, onder wie uw dienaar en schrijver dezes, vonden dat hij zich een beetje aanstelde. Het komt wel vaker voor dat een lezing wordt verstoord, en die radicale moslims hadden hem niet eens aangeraakt. Barnard, vonden velen, was een dramaqueen, en die lui van Sharia4Belgium een soort mislukte clowns - ook in deze krant viel die term: 'clown'.

Dat was de teneur in die dagen. Toen Fouad Belkacem wat later een filmpje verspreidde waarin hij ermee dreigde het Atomium op te blazen, bleven velen hem lachwekkend vinden. Vandaag is het lachen iedereen wel vergaan. Niemand twijfelt eraan dat Hicham Chaib het meent, als hij waarschuwt dat IS voor elke bom die wij in Syrië droppen een bom in Europa wil laten ontploffen. De komedie is een horrorfilm geworden.

nieuws

cult

zine