Het kernkabinet

Waarom u mogelijk in een bubbel leeft

Elke week in Zeno: prikkelende essays in 'Het kernkabinet'

Beurtelings schrijven Maarten Boudry, Laïla Ben Allal, Rogier De Langhe en Jogchum Vrielink, vier jonge denkers, een essay voor de De Morgen-weekendbijlage 'Zeno'. Onder de noemer 'Het kernkabinet' confronteren ze u elke week met hun originele, eigenzinnige opvattingen.

2 "2016 was wat mij betreft het 'jaar van de bubbel'." © Thinkstock
2 © Franky Verdickt

Vandaag is het de beurt aan Rogier De Langhe. Er was dit jaar meer dan eens een brede kloof tussen wat hij dácht wat anderen denken, en wat ze naderhand écht bleken te denken. Hoe kán zoiets nu? Hieronder leest u een fragment uit zijn essay, het volledige stuk vindt u in de pluszone.

[...]

De manier waarop Theo Francken de 'wereldvreemde rechters' aanpakt, wordt op woede en onbegrip onthaald in mijn omgeving, in de media en de sociale media rondom mij. Maar tegelijk blijkt uit een poll op de site van Gazet van Antwerpen dat maar liefst 71 procent van de respondenten die aanpak net steunt.

Het is al de zoveelste keer dit jaar dat de realiteit me brutaal uit mijn bubbel slaat. Er was de brexit waarvan niemand die ik ken zich kon inbeelden dat die werkelijk zou gebeuren. Daarna werd in de Verenigde Staten iemand president die niemand die ik ken serieus neemt. Keer op keer bleek er een enorme kloof tussen wat ik dacht dat anderen denken en wat ze naderhand werkelijk blijken te denken. 2016 was wat mij betreft het 'jaar van de bubbel'.

"Het is de schuld van Facebook", zeggen ze. Steeds meer nieuws wordt geconsumeerd via sociale media. Het bereikt ons via de mensen die we kennen, en die kijken vaker op dezelfde manier naar de wereld als wij. Sociale media zijn echo chambers. Ze leiden tot belief polarization, want je leest er enkel dat nieuws dat de mening versterkt die we al hebben. Soms zelfs zodanig dat de waarheid zelf er niet meer toe doet. Een betere use case voor klassieke journalistiek is nauwelijks te bedenken. Misschien daarom dat ze vooral die ene verklaring aan bod laat komen? Het is namelijk zeker niet de enig mogelijke hypothese.

[...]

Mensen denken niet wat ik denk dat ze denken (en wel hierom): lees het volledige essay in de pluszone van De Morgen.

Dossier Het kernkabinet
Dossier Het kernkabinet

Onder de noemer 'Het kernkabinet' confronteren Maarten Boudry, Laïla Ben Allal, Rogier De Langhe en Jogchum Vrielink u wekelijks om beurt met originele, eigenzinnige opvattingen in een essay.

Lees alle artikels

nieuws

cult