Opinie
Frederik Dhondt

Twee lessen uit vier weekends gilets jaunes

1 Frederik Dhondt © rv

Frederik Dhondt is Frankrijk-kenner en rechtshistoricus aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen).

Frankrijk is nog steeds in de ban van de gilets jaunes. Toch kunnen we twee vaststellingen doen, die elkaar versterken. De eerste is dat Emmanuel Macron de sociale kloof tussen gegoede en minder gegoede middenklasse zwaar heeft onderschat. Nicolas Hulot, die als minister voor Ecologische Transitie dramatisch ontslag nam uit de regering, ging al bij het begin van de gele hesjes-beweging op tv om uit te leggen hoezeer Macron zich vergist had. Wie ecologie gebruikt als een smoes om de belastingen op de kleine man op te drijven, slaat tegelijk zijn voor- en achterruit in.

Share

Wie ecologie gebruikt als een smoes om de belastingen op de kleine man op te drijven, slaat tegelijk zijn voor- en achterruit in

Share

In realiteit zijn de baldadigheden gericht tegen het legitieme geweldmonopolie van de staat, tegen de instellingen en tegen de EU

De tweede is dat het protest van de gilets jaunes het voorwerp vormt van een hevige recuperatiestrijd tussen links en extreemrechts.

nieuws

cult

zine