Opinie
Spaanse krantencommentaren

Spaanse kranten verdeeld na het referendum: "Dit kan nooit de politiek zijn die we in Catalonië willen zien"

1 © AP

Een overzicht van Spaanse krantencommentaren, na het referendum en het politiegeweld in Catalonië

El País: "De wet, maar niet alleen de wet"

De Spaanse en Catalaanse regering hebben zich allebei tot winnaar uitgeroepen na deze duizelingwekkende zondag. Maar zowel de Catalaanse leider als de Spaanse leider hebben zich totaal incapabel getoond deze crisis te managen. 

In feite was het een nederlaag voor iedereen: Spanjaarden, Catalanen, de democratie en de toekomst van het Spaanse model van samenleven dat we sinds veertig jaar kennen. De voornaamste schuldigen zijn de Catalaanse president en het Catalaanse parlement. Ze hebben blijk gegeven van een ongelooflijk sektarisme en van minachting voor de grondwet en de Catalaanse wetten. Maar dit alles kan niet de passiviteit en het geknoei van president Rajoy goedpraten.

Share

'De voornaamste schuldigen zijn de Catalaanse president en het Catalaanse parlement'

De prestaties van de politie van Catalonië waren waardeloos. Als ze hadden gedaan wat bevolen was, de kieslokalen te sluiten en de verkiezingsbiljetten in te nemen, dan hadden we veel van die rampzalige scenes die gisteren (zondag, red.) de wereld overgingen kunnen vermijden. Maar we willen niet dat dit wordt gezien als het goedpraten van eventueel wangedrag of disproportioneel geweld. Dat moet justitie onderzoeken.

nieuws

cult

zine