Essay
Tom Ronse

Pleidooi voor open grenzen, iemand moet het doen

Niemand, niet rechts, niet links, lijkt te pleiten voor open grenzen, journalist Tom Ronse wel

2 In Barcelona waren dit weekend 160.000 mensen bijeen tijdens een demonstratie, om Madrid aan te manen om de duizenden vluchtelingen op te vangen, zoals het in 2015 had beloofd. © AFP

Tom Ronse is journalist en kunstenaar. Sinds 1980 is New York zijn basisstek. Hij schreef als Amerikaans correspondent voor De Morgen en De Groene Amsterdammer.

2 Tom Ronse © rv

Niemand, ook niet ter linkerzijde, pleit voor open grenzen, lees ik herhaaldelijk in reacties op Bart De Wevers beruchte opiniestuk over migratie. “Misschien dat u hier of daar nog een overjaarse anarchist kunt opduikelen maar dat is het dan ook”, aldus Louis Tobback in De Morgen. Noem me een overjaarse anarchist zo u wil maar hier volgt een dissonante noot in dat eenstemmig koor. Een pleidooi voor, onder meer, open grenzen.

Share

Links repliceert dat er een gulden tussenweg is tussen het cynisch standpunt van De Wever en het utopisch lijkende idee van ‘open grenzen’

De Wever verwijt links hypocrisie maar hij is het zelf. Hij beroept zich op de ‘gouden regel’ – behandel je naaste zoals je zelf zou willen worden behandeld  maar voegt er snel aan toe: “Maar hoe nabij moet die naaste zijn?”

nieuws

cult

zine