Essay

Pas op, het nietige individu slaat terug

Essay. Wat #metoo verbindt aan de Paradise Papers (en aan veel meer)

3 #MeToo mars in Hollywood, California op 12 November. © AFP

Het is geen toeval dat de #metoo-getuigenissen over seksuele intimidatie, nu ook in Vlaanderen, samenkomen met onthullingen als de Paradise Papers. We beleven een revolutie die verder gaat dan het seksuele en een disruptie die verder gaat dan het economische.

"Ik voel het zweet parelen op het voorhoofd van heel wat mannelijke mediapersoonlijkheden", tweette MNM-radio-dj Karolien De Becker donderdagavond. Ze deed dat nadat de VRT alle banden met schermgezicht Bart De Pauw verbrak vanwege meerdere getuigenissen over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een treffende reactie. Je zou er een enigszins revanchistische voorspelling in kunnen lezen over de zich op gang trekkende jacht op bekende mannen die wat op de kerfstok hebben. Die negatieve lezing hoeft niet. Karolien De Becker heeft gelijk. Er zullen dezer dagen inderdaad wel wat mannen zwetend naar hun rinkelende telefoon kijken, bang dat er zeer vervelende vragen gesteld gaan worden.

Zoals er vast ook Belgische bedrijfsleiders nerveus een crisiscommunicatieplan uitgedokterd zullen hebben, just in case, toen onze collega's van Knack, De Tijd en Le Soir nieuwe onthullingen over belastingontwijking aankondigden. En net zoals je ervan uit kunt gaan dat er eerder wel dan niet nog andere klachten over seksuele intimidatie bekend zullen raken, kun je ervan op aan dat er ook vanuit de belastingparadijzen data zullen blijven lekken. Dit gaat niet meer weg.

Share

Er zullen dezer dagen inderdaad wel wat mannen zwetend naar hun rinkelende telefoon kijken, bang dat er zeer vervelende vragen gesteld gaan worden

Hoewel inhoudelijk totaal verschillend, zijn beide fenomenen - #metoo en de zogenaamde 'Papers' - bijna identiek. Telkens gaat het om individuen die het recht in eigen handen nemen om zich onaantastbaar wanende 'machthebbers' ter verantwoording te roepen.

Ze doen dat bijvoorbeeld omdat die machtigen daden gesteld hebben die minstens moreel laakbaar zijn en mogelijk juridisch vervolgbaar. Toch lijken ze daar telkens mee weg te gaan komen. Omdat de pakkans voor dit soort seksueel of fiscaal wangedrag nu eenmaal beperkt is, en omdat die machthebbers dat doorgaans drommels goed weten. Dat frustreert het rechtvaardigheidsgevoel.

Vigilante

Maar nu zijn de kansen aan het keren. Nieuwe, alom beschikbare technologie heeft het nietige individu een krachtig wapen gegeven om de onaantastbaren toch aan het wankelen te krijgen.

nieuws

cult

zine