standpunt
Bart Eeckhout

Onwaarschijnlijk hoe de Belgische rechtsstaat zich heeft laten gebruiken als een ordinaire internetwinkel

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen.

2 Armand De Decker. © Photo News

En plots lijk je verdwaald te zijn in een subplot van De Da Vinci Code. Ongelooflijk maar waar: de liaison tussen de Franse toenmalige president Sarkozy en MR-politicus Armand De Decker, die in 2011 mogelijk/wellicht geleid heeft tot de versnelde en overhaaste goedkeuring van de afkoopwet, is gelegd door... de Orde van Malta.

2 Bart Eeckhout. © Wouter Van Vooren

Diezelfde aristocratische en conservatief-katholieke Orde waarmee ons land een samenwerkingsverband heeft. Sinds 2012. Op initiatief van... minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Dit lijkt voer voor complottheoretici die op zoek zijn naar de bergplaats van de Heilige Graal, maar dit is gewoon een vaststelling van feiten.

Toeval is niet uitgesloten. Maar bij de reconstructie van de wel zeer dubieuze totstandkoming van de zogenaamde 'afkoopwet' duiken er wel heel erg veel toevalligheden op.

We weten dat de Franse regering - met succes - een helikopterverkoop aan Kazachstan heeft willen 'smeren' door te proberen de vervolging van miljardair Patokh Chodiev in België af te wenden. We weten dat het Elysée daarvoor via via de diensten heeft ingeschakeld van Armand De Decker. We weten dat die gelobbyd heeft bij betrokken ministers en kabinetten. We weten dat kort na die lobbyronde plots in één nacht de afkoopwet als amendement aan een vuilbakwet is toegevoegd. We weten dat een van de indieners verklaard heeft dat dat manoeuvre er is gekomen op vraag van het kabinet van minister Reynders. We weten dat de toenmalige premier verklaard heeft dat minister Reynders "erg begaan" was met het dossier. We weten dat, naast een Antwerpse diamantair, de heer Chodiev als eerste gebruik heeft gemaakt van de wet. En we weten nu ook dat minister Reynders een bijzonder contact heeft met de aristocratische organisatie die aan de bron van deze Frans-Belgische samenwerking staat.

Wat zegt de betrokken minister? Toeval! "Het parlement heeft gewoon zijn werk gedaan." Zou kunnen, want toeval is niet uitgesloten. Zoals het ook niet uitgesloten is dat op het hoofd van alle Belgische burgers het woord 'onnozelaar' geschreven staat.

Dit moet niet de jacht op een politieke scalp worden. Dit is zo veel fundamenteler dan dat. Dit is het onwaarschijnlijke verhaal van hoe de Belgische rechtsstaat zich heeft laten gebruiken als een ordinaire internetwinkel waar de op één na rijkste man van het land maar heeft aan te klikken wat hij nodig heeft. Dat vraagt niet om een scalp, dat vraagt om rekenschap en rechtzetting.

Vandaag ligt in de Kamer een voorstel tot oprichting naar een onderzoekscommissie over deze affaire. Volksvertegenwoordigers die hun mandaat en hun kiezers respecteren, weten wat hen te doen staat.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

zine