Voorwoord Zeno
Joël De Ceulaer

Nu bungelt ook de scalp van Abou Jahjah aan het prikbord van de N-VA

Joël De Ceulaer is senior writer bij De Morgen.

2 Dyab Abou Jahjah. © ANP
2 Joël De Ceulaer. © Eric de Mildt

Ik heb altijd veel respect gehad voor Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard. Het vergt stalen zenuwen om niet door de knieën te gaan als de grootste partij van het land je onafgebroken intimideert en aanvalt, omdat je elke week een column publiceert van Dyab Abou Jahjah – voor velen ooit volksvijand nummer 1 als stichter van de Arabisch-Europese Liga, vandaag nog altijd radicaal activist als voorman van Movement X, een burgerrechtenbeweging die strijdt tegen elke vorm van discriminatie.

Drie jaar lang heeft Verhoeven standgehouden, dwars tegen het N-VA-gebeuk in. Tot deze week. Maandag werd Abou Jahjah ontslagen bij De Standaard, omwille van een tweet waarin hij de aanslag op Israëlische soldaten in Jeruzalem had beoordeeld als een daad van legitiem verzet. Door Palestijns verzet ‘by any means necessary’ goed te keuren, zet Abou Jahjah zich volgens Verhoeven "buiten de grenzen van het publieke debat dat De Standaard op haar platformen wil voeren".

Nu staat het elke hoofdredacteur vrij om te beslissen wie hij een column geeft, maar dat argument van Verhoeven is zwak. Voor een tweet die buiten de grenzen van het debat valt, is er wel érg veel over gedebatteerd. Inhoudelijk, zowaar. En terecht. De vraag of Abou Jahjah gelijk heeft, is relevant en prikkelend. Grondrechtenspecialist Jogchum Vrielink liet op Twitter weten dat Abou Jahjah juridisch "waarschijnlijk niet over de schreef" ging, en in Zeno dit weekend blijkt dat de visie van Abou Jahjah ook in filosofisch en historisch perspectief niet onverdedigbaar is. Wat niet wil zeggen dat iedereen ze moet delen, wél dat ze binnen de grenzen valt van een volwassen debat.

Met nog altijd alle respect, maar te vrezen valt dat het oordeel van Karel Verhoeven werd vertroebeld door de zoveelste tweetstorm tegen zijn columnist, die deze keer was ontketend door staatssecretaris Theo Francken. Zo bungelt nu, na de karaktermoord op Youssef Kobo, ook de scalp van Dyab Abou Jahjah op het prikbord van de N-VA.

Als ik Peter had geheten, liet Abou Jahjah weten op Twitter, zou ik ermee weggekomen zijn. Ik ben bang dat hij gelijk heeft.

Dit weekend in Zeno, of nu al online in de Plus-zone voor abonnees: Na de Dyab Abou Jahjah-rel: wanneer wordt geweld nu precies terreur?

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

nieuws

cult

zine