Opinie
BLERI LLESHI

Migranten zijn de toekomst

2 Migranten tijdens een demonstratie aan de Kanaaltunnel. © ap

Bleri Lleshi is politiek filosoof en auteur van o.a. De neo-liberale strafstaat. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek over racisme.

2 Bleri Lleshi. © Thomas Sweertvaegher

Volgens een recent Ipsos-onderzoek staan Belgen erg negatief tegenover migranten - België bengelt onder aan de lijst van de 24 onderzochte landen.

61 procent vindt dat er te veel migranten zijn, 58 procent gelooft dat België achteruitgaat door de migranten. Slechts 19 procent gelooft dat immigratie positief is voor de economie en amper 12 procent ziet een positief effect door migratie.

In België zijn 500 mensen bevraagd, dus mag je die cijfers met een korreltje zout nemen. Anderzijds weten we uit academisch onderzoek en uit cijfers van de Integratiemonitor dat Belgen negatief denken over migranten.

Eén zaak is wat de mensen denken, een ander wat de feiten zijn.

In alle Europese landen zijn ze ervan overtuigd dat 'alle vluchtelingen van de wereld' naar hun land komen. In de media pakt men uit met straffe beelden en koptitels zonder context of cijfers. De Engelse krant Daily Mail kopte onlangs over de vluchtelingen in Calais: "We hebben Hitler buitengehouden. Waarom kunnen onze zwakke leiders een paar duizend uitgeputte migranten niet stoppen?"

Een aantal feiten. 86 procent van de vluchtelingen zit in ontwikkelingslanden. Slechts 2,5 procent komt naar Europa, het rijkste deel van de wereld. Ongeveer de helft van de vluchtelingen die Europa binnenkomen, zijn Syriërs. Er zijn 4 miljoen Syrische vluchtelingen, slecht 5,6 procent zit in Europa. Libanon ontvangt tien keer meer Syrische vluchtelingen dan de hele EU.

Rapporten en onderzoeken uit heel Europa tonen aan dat migranten aan een staat meer opbrengen dan ze kosten. Bovendien spelen migranten een cruciale rol in de Europese economie. In het VK bijvoorbeeld hebben migranten tussen 2000 en 2011 liefst 32 miljard euro bijgedragen aan de economie, berekende de UCL. Het is bedroevend om dan de Britse premier Cameron te horen vertellen dat hij geen migranten zal binnenlaten en er zoveel mogelijk wil terugsturen.

Cameron is geen uitzondering maar een typerend voorbeeld van de huidige politici, die uit electorale overwegingen clichés als feiten presenteren en aan de mensen niet durven te zeggen dat de feiten anders zijn dan de percepties van de burgers.

Share

Cameron is een typerend voorbeeld van de huidige politici, die uit electorale overwegingen clichés als feiten presenteren

Stervend continent

Europa is een stervend continent. In de andere continenten zal de bevolking stijgen en verjongen. Vandaag zijn er 640 miljoen Europeanen. Volgens de VN zullen dat er in 2050 550 miljoen zijn. Daarom dat VN, OESO en tal van andere organisaties Europa al jaren aansporen om meer migranten binnen te laten, aangezien het grijze continent die in de toekomst hard nodig zal hebben.

Migranten zijn de toekomst van België en Europa. Het maakt niet uit hoeveel miljarden in Fort Europa worden gestoken, migratie ga je niet tegenhouden. Het is veel wijzer om die miljarden te investeren in het versterken van de positie van migranten; in het opvangen en begeleiden van de nieuwe migranten die binnenkomen, zodat ze toekomstperspectieven hebben en een positieve bijdrage leveren. En in het zoeken van oplossingen op internationaal niveau, zodat mensen niet gedwongen worden om hun land te verlaten.

nieuws

cult

zine