Standpunt

Dat België niet oproept werk te maken van een Valproaatregister is geen nonchalance maar nalatigheid

1 Tine Peeters. © Tim Dirven

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Veertig jaar geleden ontdekten artsen in Frankrijk al dat moeders die valproaat (verkocht onder de merknaam Depakine) namen tijdens hun zwangerschap veel meer misvormde kinderen kregen. De laatste vijf jaar kwamen daar nog afwijkingen bij: hetzelfde geneesmiddel zorgt voor een gestegen risico op autisme, een lager IQ en autismespectrumstoornissen.

Lees meer

Slachtoffers van omstreden medicijn vragen schadevergoeding

Artsen mogen vruchtbare vrouwen omstreden epilepsiemedicijn niet meer toedienen. Slachtoffers reageren blij, maar vragen officieel register van valproaatslachtoffers en schadevergoeding

Depakine is geen uitzonderlijk geneesmiddel dat ergens in de onderste lade van elke apotheek ligt te wachten op een zeldzame klant: het is een veel gebruikt medicament voor epilepsie, clusterhoofdpijn en migraine. Schattingen gaan uit van duizenden vrouwen en tienermeisjes die het nemen of namen in hun vruchtbare jaren.

Let vooral op het woord waarmee de vorige zin begint. Schattingen. De ziekenfondsen probeerden de vorige decennia in te schatten hoeveel van hun zwangere leden valproaat gebruikten.

nieuws

cult

zine