Opinie
Mark Elchardus

Kritiek op neoliberalisme hetzelfde als kritiek op cultuurmarxisme? Komaan zeg

1 Mark Elchardus © ID/ photo agency

Mark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en opiniemaker bij De Morgen. Zijn bijdrage verschijnt op zaterdag.

Rechts vond eindelijk een manier om de kritiek op het neoliberalisme te trivialiseren. Die kritiek is voor links, wat de kritiek op het cultuurmarxisme voor rechts is. Maar gaat die vergelijking op, zijn de kritiek op het zogeheten cultuurmarxisme en deze op het neoliberalisme van dezelfde orde, zoals eerder in De Standaard (9/9) en De Morgen werd geopperd (DM 16/9)

De waarheid van piemel en poes

De kritiek op het cultuurmarxisme, zoals we die horen bij de Nederlanders Thierry Baudet, Sid Lukkassen en Paul Cliteur – die in de Vlaamse pers plots veel aandacht en ruimte krijgen – heeft niets te maken met linkse denkers die een culturele eerder dan economische verklaring aanhangen. De intellectuele doelwitten van die kritiek zijn een paar auteurs die de economische analyse van Marx wilden verzoenen met de psychoanalyse van Sigmund Freud, zoals Wilhelm Reich en Herbert Marcuse. Rond ’68 genoten die enige populariteit. In 1969 bijvoorbeeld, verscheen Marcuses An essay on liberation (Een essay over bevrijding). Bevrijding was voor hem de bevrijding van de impuls en de begeerte, het verwerpen van (zelf)discipline. Omdat men volgens hem daarvoor niet op de al te gedisciplineerde en inmiddels comfortabel levende arbeiders kon rekenen, werd voor die strijd alle hoop op studenten, minderheden en gettobewoners gevestigd.

nieuws