Standpunt
Maarten Rabaey

Keten Belgische IS-vrouwen aan onze Vrouwe Justitia

1 Maarten Rabaey. © Tim Dirven

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

België moet op bevel van een rechter stappen nemen om zes onschuldige kinderen van twee Belgische IS-vrouwen terug te halen uit Syrië. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block gaat nu wel nog in beroep tegen het onverwachte vonnis om ook hun twee moeders te repatriëren die voor IS-lidmaatschap al vastzitten in een Koerdisch-Syrisch kamp. Naar sommige kiezers toe is dat wellicht een goede politieke zet. Toch stelt zich de vraag of ze de rechtsstaat hiermee een dienst bewijst. Staat de regering voldoende stil bij de gevolgen om de IS-vrouwen daar in de vergeetput te stoppen? 

Share

Als we Belgische IS-aanhangers niet terughalen uit instabiele regio’s blijft de kans bestaan dat ze vroeg of laat weer aansluiting zoeken bij extremisten die het gemunt hebben op onze rechtsstaat

“Ze hebben doelbewust en herhaaldelijk ons land de rug toegekeerd. Dat ze nu verwachten dat we hen komen halen, is ons uitlachen”, stelde De Block zondag, al lijkt ze niet te beseffen dat ze daarmee de rechtspraak in de wind zet.

nieuws

cult

zine