Europese Unie
Louise Hoon

Ken je die mop van het witboek over de toekomst van Europa?

Europa-specialiste Louise Hoon: "Juncker had allang een zesde scenario klaarliggen, waarover hij niets wilde verklappen"

Louise Hoon is doctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, gespecialiseerd in politieke partijen en verkiezingen in de EU.

2 Louise Hoon © rv

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak dinsdag de Europese ambassadeurs toe, bij aanvang van het nieuwe Europese jaar. In plaats van de motiverende peptalk, waar menig Europeaan naar verlangt, had Junckers speech meer weg van een grafrede, waarin hij aan Brussel refereerde als "het tranendal" ("lacrimarum valle"). Terloops vermeldde hij dat de vijf scenario’s die hij in maart met veel bombarie in een 'Witboek over de toekomst van Europa' aan de Europese burger voorlegde eigenlijk niet voor echt waren. "Er is een zesde scenario", klonk het ineens, "waarvan ik weet dat het het uiteindelijke voorstel zal zijn".

Share

Van de economische- en vluchtelingencrisis tot de brexit en terrorisme, voor geen van alle kwesties wordt politieke verantwoordelijkheid genomen

Met andere woorden, die vijf scenario’s waarover we ons als Europeanen gingen buigen, waarover we voor- en tegenargumenten zouden uitwisselen in vergaderzalen, aan koffieautomaten en aan togen van Athene tot Kopenhagen, die vijf scenario’s waarvan er een ons uiteindelijk uit het slop zou halen, dat was allemaal maar voor de grap.