Opinie
Matthias Dobbelaere-Welvaert

Justitie kan nog geen dvd lezen, maar wil wel graag uw DNA-staal

2 Een Amerikaanse wetenschapper voert een DNA-analyse uit. Krijgt de overheid straks toegang tot uw genetische gegevens? © BELGAIMAGE

Matthias Dobbelaere-Welvaert is managing partner bij theJurists Europe. Hij doceert 'copyright and mediarights' aan de Erasmus Hogeschool Brussel.

2 Matthias Dobbelaere-Welvaert. © rv

De illusie van veiligheid verkrampt stilaan het maatschappelijk debat. Mensenrechten, zoals die vastgelegd zijn in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, moeten steeds meer wijken voor een populistisch discours dat gretig de tijdsgeest aanklampt om een grotere staatscontrole in te voeren. Hoewel al te snel verwezen wordt naar 1984, de iconische dystopische toekomstroman van Orwell, verdient het aanbeveling om continu op onze hoede te zijn voor wat de politieke en maatschappelijke toekomst brengt.

Filiep Jodts, procureur van Veurne, smeekte eerder deze week om een nationale DNA-databank, waarin het DNA van elke pasgeborene wordt vastgelegd en geregistreerd. Meteen sprong ook Walter Damen, bekende strafpleiter, op de kar.

nieuws

cult

zine