Opinie
Luc Hamelinck

Je vraagt je af welke jongvolwassenen met hart en ziel voor een overheidsjob kiezen. Wel, dat zijn er veel

1 De Finance Tower in Brussel. © Bas Bogaerts

Luc Hamelinck is voorzitter van ACV-Openbare Diensten.

Beste mijnheer Everaert, in jouw meest recente column stel je het aantal burn-outs bij ambtenaren in vraag. Je wil niet graag polariseren, zeg je, maar een hele tekst lang lijkt net dát het enige doel te zijn.

Share

Je wil niet graag polariseren, zeg je, maar kijk en lees wat je doet

Je begint met een vergelijking. Daar plaats je aan de ene kant freelancers en zelfstandigen – ofte de vrije, getalenteerde en creatieve geesten van deze wereld. daarnaast haal je de ambtenaren aan – die saaie, wereldvreemde mensen waarvan jij je afvraagt hoe ze ooit voor zo’n oninteressante job hebben kunnen kiezen. In jouw geschetst plaatje heeft die eerste categorie het terecht moeilijk en heeft de tweede groep helemaal niets te klagen. “Burn-out bij ambtenaren, yeah right”, right?

Want volgens jou leiden ze een perfect georganiseerd bestaan, met vooraf bepaalde uren werk, ruimschoots dagen verlof en recuperatie, en (hopelijk) goed werkend materiaal. Toen ik deze opsomming van jou las, vroeg ik mij af hoe die “hopelijk-tussen-haakjes” erin was beland. Begon je plots toch een beetje te twijfelen over jouw kennis van de overheidsadministratie? Dacht je nadat je die zin een aantal keer had overlezen dat jouw stelling zo toch wat evenwichtiger zou zijn?

Want niet alleen haal je een clichébeeld van de ambtenaar van onder het stof, het feit dat je dé ambtenaar in één beeld beschrijft, maakt het nog erger.

Share

Je vraagt je af welke jongvolwassene zo opgroeit dat hij/zij met hart en ziel voor een overheidsjob kiest. Wel, dat zijn er veel

Je wil niet graag polariseren, zeg je, maar kijk en lees wat je doet.

Want ambtenaren dat zijn de leerkrachten, politieagenten, voedselcontroleurs, belastinginspecteurs, loketbedienden en wat nog allemaal niet van deze wereld. En ja, ambtenaren dat zijn ook de pas afgestudeerde jonge mensen die een administratieve of beleidsmatige functie in het hart van de overheid ambiëren. Ook binnen de overheid willen mensen doorgroeien. Ook binnen de overheid willen mensen trots zijn op zichzelf en op hun job. Ook binnen de overheid is er creativiteit en ambitie op de werkvloer.

Share

Ook binnen de overheid is er creativiteit en ambitie op de werkvloer

Je vraagt je af welke jongvolwassene zo opgroeit dat hij/zij met hart en ziel voor een overheidsjob kiest. Wel, dat zijn er veel. En wat geeft jou het recht om die keuze in vraag te stellen en er een waardeoordeel aan te hangen?

Je wil niet graag polariseren, zeg je. Maar je beschrijft wel een waardeschaal waarin je de burn-outs van ambtenaren plaatst tegenover het gevecht van schoolverlaters om aan werk te raken. Waarom zou je die twee gigantische problematieken tegenover elkaar afwegen?

Eigenlijk begrijp ik niet waar je met deze column naartoe wil, mijnheer Everaert. Wellicht was het dan ook beter geweest om er geen aandacht aan te schenken en gewoon te wachten tot jouw woorden enkele uurtjes later al in de vergetelheid van de onlinewereld waren verdwenen. Maar, om jouw woorden te gebruiken, het is te moeilijk. 

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

nieuws

cult

zine