Open brief
Redactie

Integraal: wetenschappers trekken in open brief ten strijde tegen militair onderzoek

1 Bevoegd minister Philippe Muyters. © BELGA

125 onderzoekers van Vlaamse universiteiten verzetten zich in een open brief van Vredesactie tegen nieuw overheidsgeld voor militair onderzoek. Hieronder kunt u hun open brief aan bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA) en minister-president Geert Bourgeois (N-VA) integraal lezen.

Geachte minister Muyters,

Geachte minister-president Bourgeois,

In de jaren '90 van vorige eeuw nam de Vlaamse regering de ethische beslissing om geen Vlaamse overheidssteun te geven aan militair onderzoek, de zogenaamde IWT-richtlijn. Ik vernam dat u op vraag van de technologische sectorfederatie Agoria deze richtlijn wil herzien. Als onderzoeker wil ik u mijn bezorgdheid hieromtrent meedelen en pleiten voor het behoud van de richtlijn.

Share

Een overheid kan een euro slechts éénmaal uitgeven. Ofwel doet ze dat aan onderzoek dat mogelijk onze levenskwaliteit verhoogt, ofwel aan onderzoek naar wapentuig dat de kwaliteit van het doden verhoogt

Het afschaffen van de IWT-richtlijn zal leiden tot een verschuiving van middelen ten nadele van civiel onderzoek. Het Vlaams Vredesinstituut berekende in 2008 dat militair onderzoek geen aantoonbare macro-economische meerwaarde heeft en zelfs kan leiden tot een negatief effect op de economie.

nieuws

cult

zine