Opinie
Gaea Schoeters

Ik vraag het je zeer gemeend, Joël: waarom deed je dat interview?

1 Gaea Schoeters. © Eric de Mildt

Gaea Schoeters is journalist en auteur van het essay Liever tien nazi's dan één tepel over de verhoudingen tussen alt-right, de pers en sociale media. 

Beste Joël,

Ik twijfel niet aan je verstandelijke vermogens, zoals je deze week op Twitter veronderstelde, toen ik mijn bedenkingen uitte bij je geplande interview met Schild & Vrienden-kopstuk Dries Van Langenhove. Integendeel. Het is net omdat ik dat niet doe, dat ik je stuk met stijgende verbazing las. Want je bent erin getrapt, Joël. Met open ogen.

Share

So what, hoor ik je denken. Elk weldenkend mens kijkt daar toch los door? Precies daar, beste Joël, maak je een klein inschattingsfoutje

Nochtans zou je beter moeten weten; je las Ico Maly’s boek over Nieuw Rechts, waarin de mediastrategieën van alt-right uitgebreid gesproken worden. Geen groter triomf voor hen dan toegang tot de reguliere media, waardoor ze als marginale groep niet alleen wezenlijk aan geloofwaardigheid winnen, maar er ook in slagen hun extremistische gedachtegoed binnen te brengen in de publieke ruimte.

nieuws

cult