Column
Guido Everaert

Iedereen ondernemer? Laat het uit!

2 Marten Blankesteijn (l.) en Alexander Klopping van Blendle. "Dat verschaft werk aan slechts een handvol mensen. Dertig, vijftig, veel meer zal het niet zijn." © anp

Guido Everaert is blogger, columnist en consultant.

2 © Karin De Bruyn
Share

Zou Peter De Keyzer zijn huis laten verbouwen door jonge starters zonder ervaring? Allicht niet

In deze krant stond een interessant interview met Peter De Keyzer. Het was tegelijk verfrissend en een beetje angstwekkend. De centrale these is er eentje die pleit voor zelfstandig ondernemerschap, voor iedereen. En de sociale dimensie wordt eraan toegevoegd door de garantie van een basisinkomen. Een basisinkomen dat aangevuld wordt met de inkomsten uit je zelfstandige activiteit.

Wat ik grappig en schrijnend vond, is dat Peter De Keyzer zelf toegaf geen zelfstandige te zijn maar er wel veel kent (sic). Tot daaraan toe, je hoeft van mij niet per se iets gedaan te hebben om te weten hoe het werkt. Maar ik vrees wel voor een iets te voluntaristische, bijna naïeve benadering. Wie ben ik om een hoofdeconoom op een en ander te wijzen? Een kleine zelfstandige, die de merite van zijn these kan onderschrijven, maar er tegelijk ook de pijnpunten van aanvoelt. Uit ervaring.  

Het tweede voorbeeld ten goede haalde hij uit de praktijk. Lager opgeleiden hoeven niets te vrezen want zijn huis wordt op dit moment verbouwd door zelfstandige werkmannen, dus dat zit wel snor. Really?

Zou Roland Duchâtelet dan zoveel jaar na datum toch nog gelijk krijgen? Ligt hier de toekomst voor ons land? Ik vrees er eerlijk gezegd voor. Het risico van het zelfstandigenbestaan is bijvoorbeeld een van de enige garanties dat er nog fatsoenlijke tarieven worden betaald. Het schrikt af, voor mensen die een bepaalde zekerheid van inkomen belangrijk vinden. Goede tarieven hebben in veel gevallen helaas geen uitstaans meer met de kwaliteit van het geleverde werk. Mensen die al langer bezig zijn met een zelfstandige activiteit ervaren dat aan den lijve. Als ze groeien en mensen aan het werk kunnen zetten (al dan niet als zelfstandige), wordt de druk op de cashflow enorm, en altijd ligt er wel ergens een sympathieke starter op de loer, die hetzelfde werk voor de helft van de prijs wil doen. Werk hebben is immers belangrijker dan correcte tarieven hanteren.

Zou De Keyzer zijn huis laten verbouwen door jonge starters zonder ervaring? Allicht ook niet. Dus die kerels/vrouwen moeten op een andere manier aan de slag proberen te geraken. Ik weet niet hoeveel Poolse stielmannen op dit moment per uur vragen, maar ik weet wel dat ze hard werken en degelijk werk leveren, dus dat wordt een redelijk ongelijke en harde strijd.

Share

Niet iedereen is bestand tegen de onzekerheid, de stress, de concurrentie en de heksenjacht op fraude

En dan de disruptieve initiatieven en de heerlijke stimulans voor de economie. Uber, AirBnb en Blendle worden de laatste tijd meer geciteerd dan mij lief is. Ik vind dat ook verfrissend, ik pleit er zelfs voor, maar ik denk toch dat er met een korrel zout moet worden gekeken naar de mogelijkheden op het vlak van werkgelegenheid.

Een initiatief als Blendle verschaft werk aan slechts een handvol mensen. Dertig, vijftig, veel meer zal het niet zijn. Essentieel betreft het een 'repackaging' van bestaande, vergaarde en geproduceerde informatie. Waar mikken ze op? Op de internationale markt en de hoop om ooit overgekocht te worden, daartoe wordt kapitaal opgehaald en worden titels toegevoegd aan de portefeuille. Eerbaar, maar niet meteen een zegen voor de lokale economie, toch? Vergelijk dat met een degelijke redactie van een normale krant. Wat is het netto-effect op de werkgelegenheid? In dit geval van hogeropgeleiden?

Uiteraard heeft De Keyzer zeker een punt als hij stelt dat mensen en zeker de overheid minder restrictief moeten zijn in hun beoordeling van nieuwsoortige initiatieven. Uiteraard moeten we met z'n allen nadenken over nieuwe manieren om werk te organiseren. Het is zelfs verfrissend om iemand dat te horen zeggen over de eigen politieke kaste (Bart De Wever), dat ze 't daar ook met een pak minder zouden kunnen stellen, maar om ons nu met z'n allen het zelfstandigenstatuut in te jagen, dat lijkt mij een brug te ver.

Niet iedereen is immers bestand tegen die onzekerheid, de stress, de concurrentie en de heksenjacht op fraude, zoals die nu al bestaat.

Dossier Guido Everaert
Dossier Guido Everaert

Guido Everaert is blogger, columnist en consultant.

Lees alle artikels

nieuws

cult