Opinie
Gaea Schoeters

Het is niet Van Langenhove die binnen 20 jaar spijt krijgt van dit interview. Het zijn wij allen

Gaea Schoeters schrijft een brief aan De Morgen-journalist Joël De Ceulaer, na zijn interview met Schild & Vrienden-kopstuk Dries Van Langenhove

3 Gaea Schoeters. © Eric de Mildt

Gaea Schoeters is journalist en auteur van het essay 'Liever tien nazi's dan één tepel' over de verhoudingen tussen alt-right, de pers en sociale media. 

Beste Joël,

Met stijgende verbazing las ik je interview met Schild & Vrienden-kopstuk Dries Van Langenhove. Je bent erin getrapt, Joël. Zo verstandig, en toch. Met open ogen.

Share

De angst te worden weggezet als apologetische, linkse media is blijkbaar zo groot dat de Vlaamse pers collectief een overcorrectie naar rechts uitvoert

Nochtans las je Ico Maly’s boek Nieuw rechts, waarin hij de mediastrategieën van alt-right analyseert. Geen grotere triomf dan toegang tot de reguliere media, waardoor deze marginale groepen niet alleen aan geloofwaardigheid winnen, maar hun extremistische gedachtegoed ook binnenbrengen in de publieke ruimte. 

White Lives Matter bijvoorbeeld: je laat Van Langenhove dat afwimpelen met “Blanke levens doen er toch óók toe?”, zonder hem ermee te confronteren dat die slogan komt van de White Nationalists van Richard Spencer en de neonazi’s van Charlottesville.

nieuws

cult

zine