Opinie
Martine Burin, An Haekens en Rob Van Buggenhout

Het is hoog tijd voor een andere ouderenzorg

- Martine Burin, An Haekens en Rob Van Buggenhout
3 © BELGA

Martine Burin, An Haekens, Rob Van Buggenhout, namens de sectie Ouderenpsychiatrie van de Vlaamse Vereniging Psychiatrie.

De Pano-reportage over de penibele leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra (WZC) wekt beroering. Terecht. Wie wil op deze manier, in een situatie van 'ondervoeding, gebrekkige zorg en eenzaamheid' zoals De Morgen noteerde, zijn laatste dagen doorbrengen? De commerciële WZC's liggen onder vuur: zorgbehoevendheid exploiteren is dan ook bedenkelijk.

Maar is er niets meer aan de hand? Is het niet tijd dat we onze ouderenzorg in vraag stellen? Waarom komt er niemand op de barricade voor onze ouderen en wat houdt ons tegen?

3 An Haekens. © rv

Er is iets vreemd aan onze beeldvorming over ouderen. In onze prestatiemaatschappij moeten ook ouderen 'topfit' blijven. Actieve en succesvolle ouderen zijn van langsom meer aanwezig in het maatschappelijk beeld. Deze fitte ouderen stellen ons gerust: ouderdom kun je beheersen. Jammer genoeg is dit niet het verhaal van alle ouderen. Geconfronteerd worden met dementie, met lichamelijke beperkingen die je kwetsbaar en afhankelijk maken, horen ook bij ouder worden. Deze kwetsbaarheid boezemt angst in. 

We willen graag controle houden over leven en dood. Maar kwetsbare afhankelijke ouderen houden ons een spiegel voor: ze confronteren ons met onze vergankelijkheid. Om die angst te bezweren, halen we die kwetsbare ouderen uit het maatschappelijk zicht. En zo komt dat we, behoudens een steekvlammetje nu en dan, niet echt wakker liggen van de noden binnen de woonzorgcentra (WZC).

nieuws

cult

zine