De passie van Devos
Carl Devos

Het budgettair traject van de regeringen oogt deprimerend

Het no pasarán van 1 mei en Rerum Novarum

2 Op Rerum Novarum klonk, net als op 1 mei, luid ongeloof over de manier waarop de centrumrechtse meerderheden het noodzakelijk sanerings- en hervormingsbeleid aanpakken. © belga

De politieke actualiteit volgens Carl Devos

2 Carl Devos. © Koen Broos

Na de spuuglelijke Vlaamse ministerwinkel, enkel voor ingewijden interessant, toonden zomerse lentedagen dat in het Vlaams Parlement wel degelijk belangrijke maatschappijkeuzes gemaakt worden. Een verborgen schat die dat beleidsniveau door zijn verstikkende debatstijl, technische procedureslagen en benauwende tradities precies zelf probeert te verstoppen. Denk aan discussies over het gebrek aan een overtuigend Vlaams duurzaam energieplan, waar zich snel nieuwe keuzes opdringen. Of over de dialoogscholen van het katholieke onderwijsnet, waar omgaan met geloof op school een nerveus debat over de eigen identiteit wordt.

Geloof is, zo blijkt, cruciaal. Stakende cipiers zetten hun acties verder, simpelweg omdat ze de gedane beloftes van de justitieminister over personeelsuitbreiding niet langer geloven. Ze willen dat de minister van Begroting mee tekent, kwestie dat er dan iets meer zekerheid is dat de toezegging ondanks krimpende overheidsmiddelen ook uitgevoerd worden.

nieuws

cult

zine