opinie
Lieven Buysse

Het Britse Lagerhuis kan zijn rol nu eindelijk claimen

1 Prof. dr. Lieven Buysse © rv

Lieven Buysse doceert Britse cultuur aan de KU Leuven Campus Brussel.

Een klinkende nederlaag werd het voor Theresa May. De nee-stem voor haar brexitakkoord was verwacht, maar de omvang niet: amper 202 parlementsleden stemden voor, terwijl haar eigen partij alleen al 317 parlementsleden telt. Maar May gaat dapper verder, op zoek naar een uitweg.

Share

De enige uitweg is die van een bijgesteld voorstel waar de zwaarste angels uit verwijderd zijn. Daarvoor is overleg nodig over de partijgrenzen heen én tussen de kampen binnen de twee grootste partijen

Centraal in de debatten die aan de stemming voorafgingen, stond de notie ‘vertrouwen’. Zo had het parlement het vertrouwen gegeven aan de burgers om in een referendum te beslissen over het EU-lidmaatschap, en omgekeerd vertrouwen de Britten erop dat de politiek de uitslag van dat referendum respecteert. Voorstanders van een harde brexit, zonder akkoord met de EU als het moet, riepen er de afgelopen dagen bovendien toe op om te vertrouwen in de kracht van het Britse volk om zijn eigen lot te bepalen waardoor het zou bloeien als nooit te voren.

nieuws

cult

zine