Uppercut #3

Herbeleef: "Het vrouwelijke orgasme is niet belangrijk voor mij. Voor de vrouw wel"

Uppercut #3: wetenschapper Dirk Draulans vs. journaliste Heleen Debruyne

In de derde aflevering van onze Uppercut-debatreeks kruiste schrijfster en journaliste Heleen Debruyne de degens met bioloog en schrijver Dirk Draulans. Hier ziet u een terugblik op wat een pittig debat was.

Dit schreef Heleen Debruyne hem in haar uitdagingsbrief:

Share

'U gebruikt de evolutieleer om de status quo die u rond u meent te zien, te verklaren'

Heleen Debruyne

"U gebruikt de statistische veralgemeningen van de wetenschap om over individuele levens en keuzes uitspraken te doen. Ah ja, zegt u, vrouwen hèbben nu eenmaal minder plezier in seks. Kijk, tja, mannen willen nu eenmaal jongere vrouwen.

U gebruikt de evolutieleer met andere woorden om de status quo die u rond u meent te zien, te verklaren. Maar de evolutie heeft lak aan de status quo. De evolutie heeft geen doel, geen richting."

Share

'Ik zal mij nederig – en manmoedig – in de boksring begeven'

Dirk Draulans

Uit het antwoord van Dirk Draulans: "U denkt dat we in de grond niet van mening verschillen. Dat zou jammer zijn voor het debat. Maar ik maak me geen illusies. Toen het lot ons in De Afspraak op Canvas samenbracht, probeerde u me al de mond te snoeren voor ik mijn eerste zin had afgemaakt. Maar ik zal mij nederig – en manmoedig – in de boksring begeven. ‘Echte Mannen Vechten’, is de titel van een boek dat op het bureau van een collega ligt."

Barbara Debusschere, scheidsrechter van De Morgen, bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt haar sidekick Fleur van Groningen de stem van het publiek. Kijkers kunnen thuis de livestream volgen via de Facebookpagina van De Morgen en op Twitter. Meepraten kan via #uppercutbxl.

Uppercut is de nieuwe debatreeks van De Morgen, Passa Porta en Beursschouwburg. Schrijvers dagen een tegenstander uit en gaan in de clinch over hete maatschappelijke hangijzers.

1 Dirk Draulans kruiste de degens met Heleen Debruyne in de derde Uppercut. © sf
Dossier DM Video
Dossier DM Video

De beste video's van De Morgen verzameld.

Lees alle artikels

cult