Opinie
170 prominenten en ngo's

Geef de Belgische ontwikkelingshulp een groeiplan

"De donorlanden beloofden lang geleden om 0,7 procent van hun bni vrij te maken voor ontwikkelingshulp. Door dit niet na te komen, komt de internationale geloofwaardigheid van België in het gedrang"

1 Een jongen kijkt naar een vernielde speeltuin in Zatara, in de Westelijke Jordaanoever. De Belgische overheid investeert onder meer in de heropbouw van Palestijnse gebieden. © EPA

120 prominenten en 50 ngo's vragen een herwaardering van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Sinds begin de jaren 2010 gebruikt de Belgische overheid haar ontwikkelingshulp als een van de belangrijkste variabelen om haar budget aan te passen. De besparingen volgen elkaar op.

Share

Ontwikkelingshulp beschikt over talrijke troeven om de extreme armoede en ongelijkheid mee te doen verdwijnen

Na de regering-Di Rupo, die naar schatting 900 miljoen euro bespaarde op ontwikkelingssamenwerking, komt er een tweede besparingsronde van de regering-Michel. Deze kondigde van bij de aanvang van de legislatuur 1 miljard besparingen aan, die zullen oplopen tot 1,125 miljard. Daarbovenop komen jaarlijks extra besnoeiingen, waarvan de teller vandaag op ongeveer 450 miljoen euro staat. Door dit jarenlange knippen in het budget ontstaat het risico dat de Belgische ontwikkelingssamenwerking geen efficiënt antwoord meer zal kunnen bieden aan de uitdagingen van duurzame ontwikkeling.

nieuws

cult

zine