Opinie
Jan De Volder

Gaat de katholieke kerk in Congo haar boekje te buiten? Wel integendeel: de kerk speelt volop haar rol

1 Jan De Volder. © rv

Jan De Volder is godsdiensthistoricus en titularis van de Cusanus-leerstoel ‘Religie, Conflict en Vrede’ aan de KU Leuven.

Europeanen kijken met verwonderde ogen naar de prominente rol die de katholieke kerk speelt bij de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo. Nochtans is de kerk hier volop in haar rol als ‘defensor civitatis’, als zowat enige onafhankelijke nationale realiteit in een land dat geen noemenswaardig middenveld en geen democratische traditie heeft.

Share

De katholieke bisschoppen hebben hun twijfels, en hebben hun zegen over deze uitslag nog niet gegeven, wel integendeel

Redelijk onverwacht werd Felix Tshisekedi tot overwinnaar uitgeroepen van de Congolese presidentsverkiezingen. Maar daarmee lijkt de kous niet af: de katholieke bisschoppen hebben hun twijfels, en hebben hun zegen over deze uitslag nog niet gegeven, wel integendeel. Vorige week had de woordvoerder van de Congolese Bisschoppenconferentie (Cenco) al verklaard dat, volgens de rapporten van haar 40.000 waarnemers die de kiesverrichtingen op het terrein hadden gevolgd, er een duidelijke winnaar was, en dat het aan de Onafhankelijke Kiescommissie (CENI) was om die naam bekend te maken.

nieuws

cult

zine