Het Kernkabinet

Filosoof Patrick Loobuyck: "Proffen concurreren elkaar dood aan de unief"

Over de ongezonde academische werkdruk en financiering

De voorbije week luidden Vlaamse proffen de alarmbel. Ze gaan gebukt onder de hoge werk- en publicatie­druk. Een gevolg van het financierings­systeem. "Bijna geen enkele academicus voelt zich op zijn gemak", erkent filosoof Patrick Loobuyck.

Moraal­filosoof Patrick Loobuyck, verbonden aan de UGent en de UAntwerpen, zegt het wel vaker: “Ik werk voor twee universiteiten, en dat zijn twee concurrerende firma’s.” Dat heeft alles te maken met het finan­cierings­decreet dat aanstuurt op competitie. De koek die de overheid verdeelt, is telkens weer even groot: winst voor de ene unief betekent dus verlies voor de andere. Een universiteit die meer publicaties aflevert, krijgt toch minder centen als de andere instellingen het net iets beter doen.

Share

'Er bestaan op de universiteit grafieken van hoeveel elke prof opbrengt aan externe middelen. Iedereen voelt die druk'

Patrick Loobuyck

Dat model “moet op de schop”, hekelde hoogleraar economie Koen Schoors in De Tijd. “Het geeft disruptieve ideeën te weinig kansen.” Eerder gaven academici Niel Hens en Lieve Van Hoof in De Standaard al aan dat het dringend anders moet, in een opinie­brief ondertekend door zeventig wetenschappers. “Want de genadeloze strijd om financiering ontmoedigt risico­vol onderzoek over de grenzen van weten­schaps­disciplines en universiteiten heen, terwijl net dat op termijn de grootste vruchten afwerpt.”

Psycholoog Wouter Duyck, die mee het debat aanvuurde, klaagt aan dat proffen gemiddeld 116 uur stoppen in een onderzoeks­aanvraag. Terwijl hun voorstel maar een slaagkans heeft van één op de vier. Verliezen jullie echt zoveel tijd?

Patrick Loobuyck: “Ik vrees van wel. Ook ik stel mij al langer de vraag of dat een zinvolle tijds­investe­ring is. Want er zijn zelfs selectierondes bij het Fonds voor Weten­schappelijk Onderzoek (FWO) waarbij de slaagkans kleiner is dan 10 procent. Maar we staan onder druk van een financierings­systeem dat maakt dat elke prof het aan zichzelf of aan de universiteit verplicht is om aan die rat­race mee te doen.”

nieuws

cult

zine