Standpunt
KOEN VIDAL

Europa is het best geplaatst om de vredesgesprekken over Syrië te leiden

2 Rook boven Aleppo na bombardementen (archieffoto). © ap

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

2 Koen Vidal. © Wouter Van Vooren

Europa heeft nog nooit zo'n grote kans gehad om de Syrische vredesgesprekken in de goede richting te duwen.

Die optimistische stelling klinkt dezer dagen wellicht bijzonder bizar. Met de nieuwe bombardementen van Assad en de Russen op Aleppo bereikt de oorlog immers een nieuw dieptepunt. Opnieuw jagen moordende bommen op volkswijken, scholen en ziekenhuizen tienduizenden burgers richting Turkije en Europa. Geplaagd door defaitisme en interne verdeeldheid doet de EU momenteel niet meer dan de Turken smeken om de vluchtelingen binnen te laten en humanitaire bijstand te verlenen.

En toch is dit een uitzonderlijke kans voor Europa om het initiatief te nemen. In Genève zitten de vredesgesprekken voorlopig muurvast omdat de Syrische oppositie niet aan de onderhandelingstafel wil plaatsnemen zolang Assad oorlogsmisdaden begaat.

De blokkade is voor een groot deel te wijten aan Amerikaans buitenlandminister John Kerry die te weinig inspanningen deed om Iran en Rusland - Assads belangrijkste bondgenoten - van de vredesgesprekken te overtuigen. Kerry dacht iedereen letterlijk onder tafel te kunnen praten en vergat druk uit te oefenen op Teheran en Moskou. Een fout die vooral te maken heeft met het feit dat de relaties tussen de VS en de Iraans-Russische as al jaren bijzonder slecht zijn.

Share

Voorwaarde is wel dat we onze obsessie met Islamitische Staat tijdelijk onder controle krijgen

Net hier ligt een cruciale kans voor de Europese diplomatie. Europees buitenlandminister Frederica Mogherini was een van de architecten van de recente Iraanse nucleaire deal en beschikt sindsdien over directe kanalen met Teheran. En voor wat betreft Moskou slaagden Angela Merkel en François Hollande er vorig jaar in om met Poetin een staakt-het-vuren over Oost-Oekraïne te onderhandelen dat min of meer standhoudt.

Europa is beter geplaatst dan eender welke onderhandelingspartner om de aartsmoeilijke vredesgesprekken over Syrië te leiden.

Voorwaarde is wel dat we onze obsessie met Islamitische Staat tijdelijk onder controle krijgen. We moeten beseffen dat niet IS, maar het Assad-regime momenteel de meest moordende kracht is in Syrië en daardoor de grootste verantwoordelijke voor de vluchtelingenstromen.

Met andere woorden: met Europese bommen op IS-stellingen zullen we het einde van de oorlog niet bespoedigen. Die bommen zijn niet meer dan een pr-poging van Hollande en co. om hun volk te overtuigen van het feit dat ze de aanslagen in Parijs aan het wreken zijn.

Mogherini, Hollande, Merkel en waarom niet onze eigen Belgische topdiplomaten hebben een kans om een einde te maken aan het overheersende Europese defaitisme en te doen waarin Europa het beste is: niet in oorlog voeren, maar in vrede bewerkstelligen.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

Dossier Standpunt
Dossier Standpunt

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine