taalcolumn
Ann De Craemer

Reactiedag: een schoolvoorbeeld van een eufemisme

1 Ann De Craemer. © Eric De Mildt

Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: reactiedag.

Wie de voorbije weken het woord niet had opgepikt in de media, zal de wenkbrauwen hebben gefronst toen het dinsdag trending werd op Twitter: #reactiedag.

Betrof het een reactie tegen het al te lange uitblijven van een nazomer die naam waardig? Tegen het opdraven van steeds dezelfde BV’s in spelprogramma’s op de kijkbuis? Tegen de stijgende avocadoprijs die #foodies weldra zal verhinderen om foto’s van hun #lekkergezond #ontbijt op Instagram te posten?

Driewerf nee. De socialistische overheidsvakbond ACOD gebruikte het woord ‘reactiedag’ voor de dag waarop ze staakten tegen het zomerakkoord van de regering-Michel. En gestaakt werd er wel degelijk: rond de middag reed in Vlaanderen nog slechts de helft van de treinen, in ellenlange files werd er gezucht en gevloekt, en volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen had de stakingsdag een prijskaartje van 40 miljoen euro.

nieuws

cult

zine