De passie van Devos
Carl Devos

Er is een Vlaamse regering voor en een Vlaamse regering na afgelopen weekend

2 Bourgeois I legt de eed af op 25 juli 2014 (vlnr): Joke Schauvliege, Liesbeth Homans, Jo Vandeurzen, Geert Bourgeois, Ben Weyts, Hilde Crevits, Philippe Muyters, Annemie Turtelboom, Sven Gatz. © belga

De politieke actualiteit volgens Carl Devos.

2 Carl Devos. © Koen Broos
Share

Er is een Vlaamse regering voor en een Vlaamse regering na afgelopen weekend

't is ol gin oar snien in Bourgeois I.*

De Vlaamse liberalen zijn met hun ministerwissel, meer nog met hun milieuoffensief, in de 1 meizon van de socialisten gaan staan. De kameraden zijn nochtans in betere doen. 'Eerlijk is beter' heeft potentie, met discussies over (parlementaire) pensioenen, kinderbijslag of de 38 urenweek spelen ze op eigen terrein. Hervormingen allerlei, Panama Papers, stakingswet, de werkgeverskritiek op de ontslagbescherming bij sociale verkiezingen...thema's te over die links een nieuwe adem kunnen geven. Ook Groen vult de longen. De veronderstelling dat links voor jaren tegen de grond ligt, is even stevig als diezelfde over extreemrechts.

Over de blauwe ministerwissel is al veel gezegd. De bron der miserie ligt bij de bizarre regeringsvorming, waar Open Vld pas na voltooiing mocht aanschuiven en het met twee moeilijke - in het geval van Turtelboom ook intern gecontesteerde - ministerposten moest doen.

cult

zine