Opinie
SASKIA DE COSTER

En als moslims, christenen en joden nu eens zelfkritisch hun eigen leer tegen het licht zouden houden?

2 © Filip Claus

Saskia De Coster is schrijver van onder andere de romans Wat alleen wij horen en Wij en ik.

2 Saskia De Coster. © Johan Jacobs.
Share

De meest gangbare opvatting over homoseksualiteit in zowel de islam, het christendom als het jodendom, is dat het een grote 'No No' is

Het drama van de schietpartij in Orlando, waarbij een dolle schutter drie uur lang zijn gang ging in een homoclub en zo vijftig mensen doodde en drieënvijftig mensen verwondde, brengt weer een stroom aan reacties op gang. Dat het vreselijk is, dat zoiets nooit mag gebeuren, dat we allemaal in shock zijn, tot welke gemeenschap we ook behoren. Mensen voelen zich machteloos en troosten elkaar met lieve woorden en regenbogen, celebrity's posten holebivlaggen en krijgen massaal hartjes als antwoord. Al deze welgemeende reacties passeren weer, voor de zoveelste keer. Het is haast voor te programmeren.

Ook op het politieke front komt de machinerie weer op gang: Obama heeft, voor de vijftiende keer al, de Amerikaanse natie toegesproken na deze gruwelijke tragedie, in het Amerikaanse parlement laait de discussie over de wapenwetgeving weer op terwijl Republikeins presidentskandidaat Donald Trump zijn winst uittelt. Zoveel voorspelbare antwoorden, en toch hoop ik deep down op een ander, verrassender, werkelijk constructief antwoord.

Vrede en liefde

Stel dat dader Omar Mateen tot IS behoorde, wat die groepering maar al te graag claimt en waar het onderzoek van de FBI ook sterk op lijkt te wijzen, dan krijgen we weer de distantiëring uit religieuze hoek. We kennen het liedje ondertussen: de gruwelen van Islamitische Staat en de wetten die zij uitvaardigen, zouden niets met godsdienst te maken hebben. Godsdiensten prediken vrede en liefde, leggen hun woordvoerders dan uit, en dat is net het tegenovergestelde van waar IS zich op toelegt.

Dat geloof ik graag. Maar er is een grote maar. Parasitair en extreem gedachtegoed als dat van IS voedt zich met de extreemste opvattingen van een godsdienstige leer. Het haakt zich vast aan een beginsel dat intolerantie mogelijk maakt of al in zich draagt. De meest gangbare opvatting over homoseksualiteit in zowel de islam, het christendom als het jodendom, is dat het een grote 'No No' is. Het is tegennatuurlijk, het is vies, het mag gewoon niet. Waarom? Omdat het tegennatuurlijk is, omdat het vies is, omdat het gewoon niet mag volgens de schimmige interpretatie van schimmige woorden uit heel oude boeken.

Share

Zelf geloof ik in de positieve kracht van godsdiensten (in tegenstelling tot de meesten van mijn vrienden), maar een van de grootste problemen waarmee godsdiensten al eeuwenlang kampen is dat hun dogma's misbruikt worden om menselijkheid te overrulen

Zelf geloof ik in de positieve kracht van godsdiensten (in tegenstelling tot de meesten van mijn vrienden), maar een van de grootste problemen waarmee godsdiensten al eeuwenlang kampen is dat hun dogma's misbruikt worden om menselijkheid te overrulen. Dat is overigens de grootste bedreiging voor godsdiensten in geïndividualiseerde tijden, waar veel mensen voor zichzelf willen denken, oordelen en leven.

Als moslims, christenen, joden en andere godsdiensten wereldwijd nu eens moedig en zelfkritisch hun eigen leer tegen het licht zouden houden en zich zouden uitspreken over homoseksualiteit. Stel, op het onvoorstelbare af: tot een gezamenlijk standpunt komen over de gelijkwaardigheid van alle mensen. Dan konden terroristische organisaties hun wagentje tenminste niet meer vasthaken aan een godsdienstige leer.

Of het een echte oplossing is, of het een dergelijk bloedbad zou vermijden, dat durf ik betwijfelen, maar het zou wel constructiever zijn, het zou de olievlek van haat niet verder uitbreiding doen nemen. Het zou het geschifte mensen alvast moeilijker maken om een rechtvaardiging te vinden voor hun misdaden en het zou de verbondenheid die verwacht wordt van burgers van alle overtuigingen en geaardheden, alvast enorm vooruithelpen als onze godsdiensten eindelijk beginnen met het goede voorbeeld te geven, in plaats van zich enkel te distantiëren.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

nieuws

cult

zine