Standpunt
Bart Eeckhout

Elke voedselaffaire leidt ertoe dat mensen bewuster gaan eten en dat is goed nieuws

1 © Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

Er loopt een rode draad doorheen de almaar opduikende veiligheidsgebreken in onze voedselketen, of het nu over luizenverdelgingsmiddel in eieren gaat of over manipulatie van etiketten op vleesverpakkingen.

Toegegeven, telkens gaat het al met al om een redelijk beperkt risico voor de volksgezondheid. Telkens schrikt een groot deel van de betrokken sector ervan op dat een deel van de bevolking toch een ernstig punt maakt van die manifeste tekortkomingen.

Share

De reden waarom al die fouten en foutjes opgestapeld konden worden, is omdat de betrokkenen dachten dat het nog wel kon zo. Omdat het altijd al gekund heeft

Terecht. Niet de overgevoeligheid voor voedselveiligheid (of dierenwelzijn) is hier het probleem, wel het gebrek aan besef in de agrovoedingsindustrie dat de maatschappelijke normen aan het verschuiven zijn.

Kantjes

Voor de huidige affaire met mogelijke etiketteringsfraude zijn verschillende verantwoordelijken aan te duiden. Te beginnen bij het betrokken bedrijf zelf, waar blijkbaar toch herhaaldelijk de kantjes van eerlijk ondernemerschap eraf gelopen zijn.

nieuws

cult

zine