Opinie
Staf Nimmegeers

Een koele kerkmens, maar zeker niet de kleinste

Staf Nimmegeers neemt afscheid van Godfried Danneels (1933-2019)

2 Staf Nimmegeers, toen hij nog pastor was in de Brusselse Finistèrekerk. © Filip Claus

Staf Nimmegeers is priester op rust en ex-senator.

Het niet zo onverwacht overlijden van kardinaal Danneels zal geen grote emoties losweken, hij was geen gevierde en populaire kerkleider. Hij zal de geschiedenis ingaan als een begaafde intellectueel, met een open geest en niet het minst als een gewiekste diplomaat, bijvoorbeeld als internationaal voorzitter van Pax Christi. 

Share

Regelmatig heb ik met hem contact gehad en in verschillende omstandigheden, zelfs met koffie en cognac erbij, was er nooit iets dat op warmte leek

Regelmatig heb ik met hem contact gehad en in verschillende omstandigheden, zelfs met koffie en cognac erbij, was er nooit iets dat op warmte leek. Hij heeft nooit ervaring opgedaan als gewone pastor. Vanuit het landelijke Kanegem was het een opeenvolging van seminarieprofessor tot universiteitsprofessor, doctoraten in Leuven en Rome, synodes, conferenties en congressen. Daarom luisterde hij zo gretig naar mijn verhalen over het reilen en zeilen in een passantenkerk in Brussel (Nimmegeers was dertig jaar priester in de Brusselse Finistèrekerk, red.)

nieuws

cult

zine