Standpunt
Bart Eeckhout

Duitsland is verraden door zijn Europese bondgenoten

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

3 "Wir schaffen das", zei Merkel toen haar land werd geconfronteerd met de omvangrijke instroom van vluchtelingen. Dat standpunt is nu gecorrigeerd tot "Wir schaffen das nicht allein." ©afp
Bart Eeckhout. ©Wouter Van Vooren
Share

Duitsland is in de steek gelaten door zovele andere EU-lidstaten, die met de handen in de zakken toekeken hoe het in zijn eentje tegen de muur zou knallen. Dat is nu gebeurd

Het moet zijn dat het gejeukt heeft. Het scheelde niet veel of overal ter rechterzijde in Europa braken spontane vreugdedansen uit. Is de instroom van vluchtelingen uit conflictgebied dan opgedroogd? Heerst er weer vrede in Syrië? Verdrinken er geen kinderen meer in de Middellandse Zee?

Toch niet. Reden voor de feestvreugde is het feit dat bondskanselier Angela Merkel moet inbinden op het gastvrij onthaal van oorlogsvluchtelingen. Zie je wel, klinkt het met een onverholen superioriteitsgevoel, dat Merkel altijd al fout zat. Goed dat ze nu eindelijk tot 'ons' inzicht komt dat alleen repressie van migratie en de pushback naar naburige landen heilzaam kan werken.

Terwijl we hier en nu het morele bankroet van Europa meemaken. En dat is niet de verantwoordelijkheid van Angela Merkel. Duitsland is verraden door zijn Europese bondgenoten. Niet eens zozeer door België, waar bewindslieden nu ook iets te opgelucht ademhalen dat Duitsland zijn kar keert. Van harte was het ook hier niet, maar dit land is tenminste qua opvang zijn deel blijven doen. Wel is Duitsland in de steek gelaten door zovele andere EU-lidstaten, die met de handen in de zakken toekeken hoe het in zijn eentje tegen de muur zou knallen. Dat is nu gebeurd.

Alleen met de grootste moeite en een misselijkmakende koehandel kan er in de Nobelprijs-winnende EU over een herverdeling van de lasten van de vluchtelingenopvang worden gesproken. Europa, altijd bereid om anderen de les te lezen over mensenrechten, is niet aan zijn proefstuk toe. Toen in 1992 de oorlog in toenmalig Joegoslavië goed losbarstte, keerden de Europeanen de vluchtelingenstroom vanop het eigen continent evengoed de rug toe. Ook toen moest Duitsland eenzaam op kop gaan. Dat Oost-Europese landen zeggen niet of amper vluchtelingen te kunnen opvangen omdat hun samenleving dat niet aankan, is te gek voor woorden. Toen ze de ketens van de communistische dictatuur konden afleggen, stonden de Tsjechen, Slowaken, Polen of Hongaren zelf nog te drummen aan de grenzen om het vrije Westen te kunnen betreden. Zonder vrijheid van verkeer en mensen zou Oost-Europa economisch derdewereldgebied zijn.

"Wir schaffen das", zei Merkel toen haar land werd geconfronteerd met de omvangrijke instroom van vluchtelingen. Dat standpunt is nu gecorrigeerd tot "Wir schaffen das nicht allein." Zelfs Duitsland, met zijn onuitputtelijke economische draagkracht en historisch moreel besef, kan deze humanitaire crisis niet alleen keren. De hoop op een solidaire Europese reactie is verwelkt.

Je moet verdraaid cynisch zijn om daar vrolijk van te worden. En vooral: de oorlog houdt er niet mee op. De vluchtelingeninstroom evenmin.

Share

Zonder vrijheid van verkeer en mensen zou Oost-Europa economisch derdewereldgebied zijn.

©Zak