Standpunt

Dit is de man van het jaar

2 Yves Desmet over de winkelende para: "Hij dacht zelf na, bedacht dat we ook niet moeten overdrijven, en vond zijn vrouw belangrijker dan het toneeltje dat hij moest opvoeren." © rv

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

2 Yves Desmet. © Bob Van Mol

Nu we tussen kerst en nieuw traditie­getrouw terugblikken op het nieuwe jaar, hoort daar ook de man van het jaar bij. Voor mij is dat de para met het boodschappentasje van Rituals.

Ik ken de man niet, maar de foto is nu al iconisch. Omdat er een zachtmoedige humor uit spreekt. Zeker. Een lichte nonchalance in de omgang met autoriteit, bevelen en dienstroosters, wat eenieder die ooit nog zijn militaire dienstplicht vervuld heeft, meteen herkende.

Zo op het einde van de dienst, vermoed je, moet het gebeurd zijn. De zoveelste dag verveling, de zoveelste dag dat je uitsluitend gediend hebt als onderwerp van selfies met toeristen, en dan plots beseffen: verdorie, ik heb nog geen cadeautje gekocht voor moeder de vrouw. Wat douchegel, een paar wierookstokjes, daar kan ik niets verkeerd mee doen. En die terroristen, ach, het zou moeten lukken dat die net nu op me toestappen en een bommengordel doen ontploffen.

Share

Deze militair deed het onvergeeflijke: hij dacht zelf na, bedacht dat we ook niet moeten overdrijven, en vond zijn vrouw belangrijker dan het toneeltje dat hij moest opvoeren

Onbedoeld en ongewild zorgde de para daarmee ook voor de meest hilarische kritiek op het veiligheidstheater dat nu al een klein jaar wordt opgevoerd. Want dat is het natuurlijk: er zijn immers gewoonweg niet genoeg militairen en politieagenten in dit land om ieder potentieel terroristendoelwit te beschermen. Het is simpelweg niet mogelijk de hele openbare ruimte te militariseren. Tenminste, als het echt de bedoeling is die te beveiligen, en niet alleen om puur de illusie van veiligheid en daadkracht te creëren.

Want laten we niet vergeten: de kantoren van Charlie Hebdo werden beveiligd door een gewapende veiligheidsagent, een moslim bovendien. Parijs is al jaren gewend aan met mitrailleur rondlopende para's, en ook zij hebben de terreuraanslagen niet kunnen beletten.

Waar het idee vandaan komt dat para's efficiënter zouden zijn in de strijd tegen jihadi's dan goede inlichtingsdiensten, buurtpolitie en een uitgebouwd sociaal en onderwijsnetwerk dat veel sneller problemen kan opmerken, is een raadsel.

Maar angst is de grootste maatschappelijke katalysator gebleken, waarmee het meest electoraal gewin te spinnen valt, en dan moet de ratio het afleggen tegen het buikgevoel.

Daarom ook dat deze militair prompt geschorst werd en nu zijn sanctie afwacht. Dat is al een zwaardere maatregel dan de 'bottinekes' die Jonathan Jacob inmiddels al zes jaar geleden doodsloegen, ooit overkomen is. Maar die werkten tenminste volgens het principe dat een bevel een bevel is. Deze militair daarentegen deed het onvergeeflijke: hij dacht zelf na, bedacht dat we ook niet moeten overdrijven, en vond zijn vrouw belangrijker dan het toneeltje dat hij moest opvoeren.

Alle hoop is nog niet verloren.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

Dossier Standpunt
Dossier Standpunt

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine