Standpunt
Bart Eeckhout

Trump heeft een geweldig cadeau gekregen van de Amerikaanse media

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

2 Donald Trump tijdens zijn eerste speech sinds zijn verkiezing tot president van de VS. © AFP

Stijl zegt niet alles. Dat is de laatste strohalm troost voor dat deel van de wereld dat geen goed oog heeft in de nieuwe, volgende week te beëdigen president van de Verenigde Staten. Kan Donald Trump als president waarlijk even zwak zijn als de voorafname ervan? Steeds meer te vrezen valt: yes, he can.

2 Bart Eeckhout. © Wouter Van Vooren

Elke dag weer komt er een bericht over de nieuwe regering in Washington waarvan je denkt dat het een wrange grap is. Dat is het telkens weer niet. Nu heeft het de president elect behaagd aan het hoofd van de nationale vaccincommissie een man te willen plaatsen die stelt dat vaccins “een hele generatie kinderen hebben vergiftigd.” Dat is niet de kat bij de melk zetten. Dat is de kat een trechter in de muil stoppen, er een fles melk doorgieten en dan verbaasd staan kijken omdat de melk alweer op is.

Stijl zegt niet alles. Maar je kunt je geen groter contrast in waardigheid en leiderschap voorstellen dan tussen de man die dinsdag in Chicago zijn afscheidsrede gaf, en de man die woensdag in New York op zijn eerste persconferentie alweer niet verder kwam dan een onsamenhangend geheel van gênant eigenlof en moeilijk te verifiëren beloftes.

Zeker, Barack Obama past niet op een bidprentje. Daar past het gelaat van geen enkele wereldleider op. Met name met Obama’s internationale politiek was van alles niet pluis, en wij in Europa dragen daar mee de gevolgen van, van Oekraïne tot de IS-terreur. Maar als je de vergelijking maakt met hoe de contouren van het tijdperk-Trump zich nu aftekenen, dan kun je, ondanks alle historische nuances, alleen maar concluderen: de wereld gaat u missen, meneer Obama.

Share

Ooit zal het zoeklicht toch weer op die lastige vragen vallen. Misschien zal de 45ste president van de Verenigde Staten dan opnieuw een bliksemafleider nodig hebben

Meneer Trump heeft natuurlijk een geweldig cadeau gekregen van enkele om kliks verlegen zittende Amerikaanse media. Die konden de verleiding niet weerstaan om een al te smeuïg rapport te publiceren dat Trump linkt aan Russische spionage en seksschandalen, maar dat ook alle alarmsignalen van fake news-verzinsels draagt. Die onbezonnen en onverantwoordelijke media-actie biedt Trump een zeer welgekomen bliksemafleider. Ze haalt de aandacht weg bij de dossiers die wel een kritische blik verdienen.

Zoals het risico van vermenging van publieke en private belangen bij de president-zakenman. Zoals zijn gecompliceerde verhouding met de waarheid over zijn belastingaangiftes. Zoals de schimmige financieringsstromen in zijn Trump Foundation.

Ooit zal het zoeklicht toch weer op die lastige vragen vallen. Misschien zal de 45ste president van de Verenigde Staten dan opnieuw een bliksemafleider nodig hebben. Maar ooit komt de dag dat rekenschap mag en zal worden gevraagd. En hopelijk en wellicht komt die dag vóór het verstrijken van de nu aanvattende termijn van vier jaar Trump the First. 

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

nieuws

cult