Standpunt
Bart Eeckhout

De vraag of de naam Delwaidedok mag blijven, klinkt oppervlakkig, maar toch vooral voor wie het oorlogsleed niet heeft moeten voelen

1 Bart Eeckhout. © Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

We springen beter zuinig om met het al te vaak gebezigde adjectief ‘baanbrekend’ bij wetenschappelijk onderzoek. Maar het nieuwe boek 1942 van historicus Herman Van Goethem over de houding van het Antwerpse stadsbestuur in het betreffende oorlogsjaar verdient dat predikaat wel degelijk.

Met stevig bewijs in de hand toont Van Goethem aan dat de Antwerpse katholieke oorlogsburgemeester Leo Delwaide actief de jodenvervolging in zijn stad faciliteerde. Vooral het arme, niet-zelfredzame deel van de joodse bevolking leed onder die vervolging. Bovendien slopen pas in 1942, het kanteljaar waarin de Duits oorlogskansen keren aan het oostfront, vele bestuurders naar de ‘goede kant van de geschiedenis’.

Ongemakkelijke waarheden

Share

De figuur van Delwaide verdient een nieuwe kritische blik. Met mogelijke gevolgen, want ook in dit geval leeft de naam van de historische persoon voort in het straatbeeld

Het onderzoek confronteert ons met een aantal ongemakkelijke waarheden. Het idee dat vele bestuurders in oorlogstijd hoogstens passief want gedwongen assistentie leverden aan de nazi-bezetter is niet langer vol te houden.

cult

zine