standpunt
KOEN VIDAL

De tijd dat velen Trump zagen als een stand-upcomedian is definitief voorbij

2 Donald Trump. © AFP

Koen Vidal is commentator bij De Morgen.

2 Koen Vidal. © Wouter Van Vooren

De tijd dat velen Donald Trump als een soort stand-upcomedian zagen die snel van het podium zou struikelen, ligt nu definitief achter ons. In South Carolina won hij de voorverkiezingen met 10 procent voorsprong op zijn directe concurrenten Marco Rubio en Ted Cruz.

Hoewel South Carolina qua electoraal belang een dwergstaat is, zorgde deze stemronde voor twee cruciale wendingen. Jeb Bush, die een jaar geleden nog als de belangrijkste Republikeinse kandidaat gold, stapt uit de race. Opnieuw slaagde hij er niet in om zijn gigantische kapitaal aan campagnegelden om te zetten in stemmen. Meteen komt er een definitief einde aan de Bush-dynastie, goed voor twaalf jaar Amerikaans presidentschap.

Tweede belangrijke conclusie is dat Trump nu favoriet is om de Republikeinse nominatie binnen te halen. In plaats van te struikelen, kwam de miljardair opnieuw een stap dichter bij het presidentschap.

Share

Of Trump het nu haalt of niet, het blijft bijzonder zorgwekkend dat een steenrijke man die zowel migranten, vrouwen, kansarmen als journalisten op een bijzonder lage manier beledigt, zoveel Amerikanen kan charmeren

Zover is het uiteraard nog niet. Vooral bij de vele voorverkiezingen in zuidelijke staten zou de vastgoedgigant zware averij kunnen oplopen. Ted Cruz is namelijk erg populair in het zuiden en bovendien erg moeilijk te kloppen in zijn thuisstaat Texas.

Maar eigenlijk zijn dit soort electorale prognoses en politiek-strategische analyses bijkomstig. Of Trump het nu haalt of niet, het blijft bijzonder zorgwekkend dat een steenrijke man die zowel migranten, vrouwen, kansarmen als journalisten op een bijzonder lage manier beledigt, zoveel Amerikanen kan charmeren.

Als Trump-tegenstander kun je daar op twee manieren op reageren. Je kunt hopen dat Cruz of Rubio het spelletje van de voorverkiezingen alsnog zullen winnen. En als dat niet lukt, is er altijd nog Hillary Clinton om Dolle Donald tegen te houden en de wereld te redden van wat zeer waarschijnlijk een van de meest explosieve presidentschappen uit de geschiedenis zal worden.

Maar die redenering lijkt ervan uit te gaan dat de Trump-kiezers samen met hun grote leider ten onder zullen gaan en de komende jaren opnieuw als quantité négligeable beschouwd kunnen worden. Dat zou een grote vergissing zijn. Want als het Trump-succes iets duidelijk maakt, dan is dat de aanwezigheid van een grote groep misnoegden die zich niet enkel verraden voelen door klassieke politici maar ook door journalisten, ondernemers en onderwijzers. Wie denkt dat je deze mensen zomaar onder de mat kunt vegen, creëert nog meer maatschappelijke frustratie die vroeg of laat voor zware maatschappelijke schade zal zorgen.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

nieuws

cult

zine