Standpunt
Maarten Rabaey

De nuchterheid waarmee de meeste Duitsers reageren is ook voor ons een voorbeeld

Maarten Rabaey is buitenlandjournalist bij De Morgen. 

2 Inwoners van Berlijn bij een mars tegen extreemrechts. © EPA

Praat u aan de ontbijttafel nog altijd bezorgd over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn? De kans is klein. Gaat u vrijdagavond toch een glühwein drinken op een kerstmarkt? De kans is groot. De laatste aanslag in Duitsland zorgt door een psychologisch gewenningseffect voor duidelijk minder schokgolven bij de Europese publieke opinie dan de vorige. En dat is een goede zaak, want hoe sneller we terreurdaden rationaliseren, hoe minder de terroristen onze vrije samenleving kunnen polariseren of verlammen met angst.

2 Maarten Rabaey. © Jonas Lampens

Buiten het geschreeuw van onheilsprofeten op sociale media om is de lovenswaardige nuchterheid waarmee de meeste Duitsers reageren ook voor ons een voorbeeld. Sinds de tweede grote aanslag in Parijs (november 2015) sloeg de slinger te ver door. De Franse president François Hollande kondigde in zijn land toen een draconische noodtoestand af, waarbij betogingen werden verboden en een uitgaansverbod van kracht werd. Bij ons ging Brussel toen in lockdown. Het kon de latere aanslagen van 22 maart in onze hoofdstad en Nice niet helpen voorkomen.

In Duitsland leert men uit de zwarte bladzijden van de eigen geschiedenis. 'Impulspolitiek' in een reactie op de economische en politieke crisis legde er eind jaren 20 en begin jaren 30 van de vorige eeuw mee de basis van het nazisme en de Tweede Wereldoorlog. Nie wieder, zeggen democratische politici er nu in koor.

De Duitsers noemen hun huidige houding 'bezonnenheid'. "Wij laten ons niet opfokken en we laten onze befaamde kerstmarkten niet inpikken door terroristen", zegt een Duits onderzoeker in deze krant. Mag deze bezonnenheid vanaf nu ook een ordewoord worden in ons maatschappelijk debat?

Share

Mag bezonnenheid vanaf nu ook een ordewoord worden in ons maatschappelijk debat?

Zeker, onze politiediensten en militairen moeten de terreurdreiging zeer ernstig blijven nemen, maar laat ons vertrouwen in hun capaciteiten om ons veilig te laten genieten van een onbezonnen eindejaarsperiode.

Laat ons een terugblik op het afgelopen jaar gebruiken om terreur op Europese bodem ook te relativeren. Hoeveel Belgen zijn er dit jaar gestorven aan kanker? Het cijfer ligt opnieuw ruim boven de twintigduizend. Hoeveel mensen stierven er op onze wegen? Alleen al in het eerste semester van 2016 betreurden we 266 verkeersdoden, en het totale cijfer kan zoals vorig jaar boven de 700 uitkomen.

Share

Laat ons een terugblik op het afgelopen jaar gebruiken om terreur op Europese bodem ook te relativeren

En als we naar de conflicten in het Midden-Oosten kijken zijn de verhoudingen al helemaal zoek. Alleen al in de Syrische oorlog vielen de voorbije jaren meer dan 400.000 burgerdoden te betreuren. Dit jaar verdronken meer dan 4.900 mensen, op de vlucht voor economische ellende of oorlog, in de Middellandse Zee.

Terroristen en polariserende extremisten zijn te verslaan, als we alle impulspolitiek en angstreflexen inruilen voor ratio en bezonnenheid.

nieuws

cult