Opinie
Kris Verburgh

De nieuwe voedingsdriehoek: beter laat dan nooit

Kris Verburgh is arts en onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en denktank The Singularity University. Hij is auteur van ondermeer ‘De voedselzandloper’ en ‘Veroudering vertragen’. 

1 Kris Verburgh. © rv

De nieuwe voedingsdriehoek heeft eindelijk een reuzensprong vooruit gemaakt. We komen van ver. 

Even context scheppen: toen ik in 2012 het boek De voedselzandloper schreef, was het nog een taboe om te zeggen dat groente en fruit de basis moeten zijn van een gezond voedingspatroon, en niet brood, aardappelen, pasta of rijst. Die zetmeelproducten minderen stond toen meteen gelijk aan 'paleo' of 'oerdieet'. Wat dus niet zo was. Want kijk: groente en fruit staan sinds deze week bovenaan de nieuwe voedingsdriehoek; brood, aardappelen, pasta en rijst gederangeerd naar een tweede plaats.

Of neem een ander taboe: vetten.

nieuws

cult

zine