Opinie
Jogchum Vrielink

De bemoeienis van werkgevers met wat mensen in hun vrije tijd doen en zeggen neemt almaar toe

"Wordt de werkgever een nieuwe censor?"

Jogchum Vrielink is professor discriminatierecht aan de Université Saint-Louis – Bruxelles en vaste opiniemaker bij De Morgen. 

1 Jogchum Vrielink. © rv

Ontslag. Dat kreeg de voorzitter van de omstreden partij Islam, Redouane Ahrouch. Ahrouch werkte als buschauffeur bij de MIVB. Vorige maand kwam hij in het nieuws toen het programma van zijn partij bekend werd.

Ahrouch pleit voor de invoering van een vorm van sharia in België. Vooral zijn voorstel om mannen en vrouwen te scheiden op het openbaar vervoer veroorzaakte veel controverse.

De MIVB besloot nu Ahrouch te ontslaan, omdat “zijn voorstellen niet stroken met de waarden van het bedrijf”. Ook wilde de openbaarvervoermaatschappij “alle verwarring vermijden tussen de uitlatingen van Ahrouch en de waarden van de MIVB”.

Likes en ontslag

Share

Verdacht van racisme, seksisme of extremisme? Ontslag! Rare of zelfs strafbare seksuele gewoontes lekken uit? Ontslag! Anti-Zwarte-Piet-activist? Ontslag! Pleit je tegen een boerkaverbod? Ontslag!

De kwestie lijkt illustratief voor een ruimere ontwikkeling: mensen worden steeds vaker ontslagen wegens controversiële uitingen die ze doen als burger (en dus níét in de uitoefening van hun functie).

nieuws

cult

zine