Brexit
Vlaamse rectoren

De academische fall-out van een no deal-brexit

“Britse onderzoekers dreigen de komende twee jaar 1,45 miljard euro aan Europese onderzoeksfinanciering mis te lopen”

1 Luc De Schepper (UHasselt) © belga

De Vlaamse rectoren: Luc De Schepper (UHasselt), Caroline Pauwels (VUB), Luc Sels (KU Leuven), Rik Van de Walle (UGent) en Herman Van Goethem (UAntwerpen).

Eerstdaags stemt het Britse parlement naar verwachting over het ontwerp van het uittredingsakkoord tussen de EU en het VK. Enkele dagen geleden publiceerden 150 Britse kennisinstellingen een open brief aan hun regering om te waarschuwen voor de catastrofale gevolgen van een no deal-brexit op de academische relaties tussen het VK en het continent. Geschat wordt dat Britse onderzoekers de komende twee jaar minstens 1,3 miljard pond (1,45 miljard euro) aan Europese onderzoeksfinanciering dreigen mis te lopen.

Share

Het aandeel Vlaams-Britse copublicaties in het totaal aan internationale publicaties binnen de levens-, natuur- en technische wetenschappen steeg van 39,1 procent in 2004 naar 60,9 procent in 2016

Vlaanderen dreigt ernstige averij op te lopen in het scenario van een no deal-brexit. Onze regeringen nemen terecht maatregelen om onze bedrijven maximaal te ondersteunen om zich hierop voor te bereiden en hun export te diversifiëren.

nieuws

cult

zine