Opinie
Pieter-Jan Hamels en Nadia Nsayi

Congolezen willen meer dan nieuwe president

“Er heerst een grote ontevredenheid na zeventien jaar Kabila-beleid. De mensen zijn de corruptie, het geweld en de armoede beu”

- Pieter-Jan Hamels en Nadia Nsayi
4 Een officier patrouilleert door de straten van Goma. Congo maakt zich op voor een gespannen verkiezingsdag. © AFP

Pieter-Jan Hamels is beleidsmedewerker bij 11.11.11. Hij verblijft momenteel in Kinshasa. Nadia Nsayi is beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen.

4 Pieter-Jan Hamels van 11.11.11 verblijft momenteel in Kinshasa. © rv

Zondag is het eindelijk zover. Na twee jaar uitstel mogen miljoenen Congolezen naar de stembus. Wat de verkiezingen historisch maakt, is dat de zittende president Joseph Kabila – in overeenstemming met de grondwet – geen kandidaat is. Congo krijgt (misschien) voor het eerst in zijn geschiedenis een machtswissel tussen een zittende en een nieuw verkozen president.

De langverwachte verkiezingen zouden eerst op 23 december plaatsvinden, maar werden enkele dagen voor die datum met een week uitgesteld. Een zware brand in een opslagplaats van de nationale kiescommissie vernietigde cruciaal verkiezingsmateriaal. Veel Congolezen verdenken de huidige machthebbers van de brand, de regering beschuldigt de oppositie.

nieuws

cult

zine