Opinie
Ingrid Renders

Beste regering, u steelt dagelijks quality time met mijn kinderen

2 © EPA

Ingrid Renders is blogger en mama van twee. Dit stuk verscheen eerst op haar blog Project Pingrid.

2 Ingrid Renders. © rv

Exact 2 weken ben ik weer aan het werk. Maandenlang had ik uitgekeken naar brainfood, collega's en bureaufun. En terecht, want ik herleef. Maar om van dat genot te mogen profiteren, moet ik wél elke dag eerst door de autojungle en files. Een voertuigmassa die alleen lijkt te verergeren sinds mijn - ocharme - 6 maanden afwezigheid. Beste regering, er moet mij iets van het hart. U steelt letterlijk dagelijks minuten quality time van me die ik eigenlijk met mijn kinderen zou moeten spenderen.

Begin 2015 reed ik al ruim een uur over een dertigtal kilometer. Helaas is de reistijd richting werk tegenwoordig verhoogd naar standaard vijf kwartier. U leest het goed. Dat is 1 uur en 15 minuten. Enkele reis. Tel gerust samen met me uit. Dat is tweeëneenhalf uur dat ik dagelijks kwijt ben aan niks. Dagelijks 150 minuten in de vuilnisbak. Tel dit bij de uren die ik moet presteren en ik ben meer dan 10 uur per dag  weg van huis. Ik zal het anders zeggen: twaalf en een half uur per week (waanzin!) sta ik vast tussen de rode achterlichten. En kan ik bijgevolg niet bij mijn kinderen zijn.

Share

Ik heb ooit de trein geprobeerd hoor. Weet je hoelang ik onderweg was? Vijf kwartier, enkele reis

Jaja, kiezen is verliezen. IK wil toch zo graag in Brussel werken?

Ik moet zo nodig in een mediabedrijf aan de andere kant van de Brusselse ring aan de slag? Euh ja. Sorry. Wilt u nu zeggen dat we officieel onze jobs moet laten schieten wegens niet meer haalbaar wegens het verkeer en files? Echt?

Jaja, IK moet zo nodig met de auto vertrekken. Waarom gebruik ik de trein, tram en mijn voeten niet?

Tja, ik heb het ooit echt  geprobeerd hoor. Weet je hoelang ik onderweg was? Vijf kwartier, enkele reis. Jep. Grappig hé? En ik reken exclusief de onbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer. Stakingen en vertragingen, klinkt u bekend in de oren? 

Bovendien, als je slechts op twee treinen kan rekenen per uur, mag er al niet teveel mis gaan. (Wie heeft trouwens ooit beslist dat het spitsuur van het spoor eindigt na 18u? Al eens de auto's geteld op de Brusselse ring rond dat uur?)

Jaja, IK wil op den buiten wonen.

Natuurlijk kan ik verhuizen dichter bij mijn werk. Alleen... werkgevers zijn helaas niet meer zo trouw aan hun personeel. Enkele maanden geleden nog kreeg ik te horen dat mijn job geschrapt werd. Plots. Helemaal onverwacht. Herstructureringen weet u wel. Dan denk je wel twee keer na om 'dichter bij je werk te gaan wonen'.

Share

Tweeëneenhalf uur per dag vermenigvuldigd met een veelvoud aan ouders die liever thuis zouden zijn bij kroost en familie. En geen hond die er iets aan doet

Jaja, IK moet zo nodig samen met die andere duizenden vertrekken middenin het spitsuur?

Ik heb geen keuze, meneer, mevrouw. Ik heb kinderen. Die hebben vaste uren op school. Daar valt niet flexibel mee te schuiven. (Over het feit dat scholen hun deuren sluiten om 15.30u gaan we het hier niet eens hebben)
Dus...

Beste regering, de discussie gaat al lang niet meer over combinatie werk en gezin. Dat lukt wel hoor, dankjewel. Het gaat hem over al die weggegooide tijd gespendeerd in de auto. Tussen de andere auto's. Tweeëneenhalf uur per dag vermenigvuldigd met een veelvoud aan ouders die liever thuis zouden zijn bij kroost en familie. En geen hond die er iets aan doet. U moest u schamen.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

nieuws

cult

zine