Standpunt

Als een regering kan vallen over een Brabantse kieskring, dan kan dat ook over Brabantse vliegroutes

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

2 © Belgaimage
2 Bart Eeckhout. © wouter van vooren

Dat (con)federalisme, wat is dat nu eigenlijk? Wel, dat is bijvoorbeeld de institutionele zotternij, waardoor een Brusselse minister van Leefmilieu een heel land een dag in spanning kan houden met een dreigement om strengere geluidsnormen voor vlieglawaai per direct te gaan handhaven.

We kunnen heel erg boos zijn op die minister, Céline Fremault (cdH) omdat ze de nationale luchthaven een lelijke knauw dreigt toe te dienen. Maar: dat komt er dus van als je de autonomie van de deelgebieden op sommige punten, zoals geluidsnormen, zo absurd ver doordrijft. En dat komt ervan als je de staatsarchitectuur zo raadselachtig maakt dat er geen hiërarchie is van normen en wetten.

Verstrikt in web

Share

Céline Fremault zal niet de eerste politicus zijn van wie de horizon niet verder reikt dan de volgende verkiezing in de eigen kieskring

Daarom zitten we nu met zijn allen verstrikt in een web van kleine, particuliere belangen. Bij de vorige verkiezingen heeft cdH, de partij van mevrouw Fremault, in Brussel flink verloren. Dat was grotendeels te wijten aan het geknoei van haar eigen minister, Melchior Wathelet met de federale vliegwet. De actie van minister Fremault is grotendeels een poging om dat te compenseren.

Haar 'Not in my hoofdstad'-plan is niet solidair, niet coöperatief en economisch niet slim. Maar tegelijk zal Céline Fremault niet de eerste politicus zijn van wie de horizon niet verder reikt dan de volgende verkiezing in de eigen kieskring. Wie de geschiedenis van het Brusselse vlieglawaai overschouwt, ziet juist een aaneenschakeling van zulke beslissingen. Linkse regeringen willen meer vluchten over het rijkere noordoosten van de stad, rechtse over het armere westen. Vlaamse regeringen willen meer vluchten over Brussel, Brusselse meer over Vlaanderen.

Herfederalisering

De enige uitweg is om bevoegdheden zoals deze weer op te tillen naar het federale niveau. Zodat een regering alle belangen kan afwegen en een beslissing kan nemen die gedekt is door een meerderheid in het federale parlement.

Die mogelijkheid is nu helaas niet voorhanden, omdat de grondwet het niet toestaat. En voor regeringspartij N-VA is herfederalisering sowieso ketterij.

Klotedossier

Share

Michel moet rekening houden met zijn grootste regeringspartner, de N-VA, die nog liever doodvalt dan ook maar een millimeter toe te geven aan Brussel

Bijgevolg staat premier Charles Michel (MR) waarlijk voor een 'klotedossier'. Ook voor de premier is de manoeuvreerruimte beperkt in de twee maanden respijt die nog resten. Ook hij moet in deze constellatie rekening houden met het particuliere belang van zijn partij, die zich in Franstalig Brussel niet te veel kan permitteren. En hij moet rekening houden met zijn grootste regeringspartner, de N-VA, die nog liever doodvalt dan ook maar een millimeter toe te geven aan Brussel.

Er is nog tijd en het lijkt absurd om hierover een regering te laten vallen. Maar als het over een Brabantse kieskring kan, dan kan het ook over Brabantse vliegroutes. 

nieuws

cult

zine