Column
Mark Coenen

30 dagen zonder alcohol leidt linea recta tot een dramatische daling van het geboortecijfer

1 © Bob Van Mol

Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Share

Drank maakt heet. Geen drank maakt de sekswinter lang

Hoe verdienstelijk al die dagen zonder vlees, alcohol en geklaag ook lijken: het is een zorgwekkende evolutie die ons land naar een peilloze afgrond duwt.

Het is zoals met de vleugelslag van die vlinder in het regenwoud die een tsunami veroorzaakte in 2004: men ziet het ongeluk niet komen, maar het is gauw gebeurd. Ik verklaar mij nader.

Dertig dagen zonder alcohol leidt linea recta tot een dramatische daling van het geboortecijfer.

De omzetten van Jupiler en Bacardi Breezer gaan steil omlaag, in bed gaat niets meer omhoog. Zuchtend draait men zich op zijn eigen kant, na een kuise zoen en een kruisje op het voorhoofd.

Drank maakt heet. Geen drank maakt de sekswinter lang: snijdende poollucht onder het donsdeken, waar geen vijf kersenpit­kussentjes tegenop kunnen.

De gemiddelde frequentie van seksuele activiteit neemt sneller af dan de staatsschuld onder Wilmès.

Want u maakt mij niet wijs dat u nuchter aan zo’n akkefietje begint. Al dat gedoe.

“Laat mij met rust, ik lig nu net zo lekker. Schá-hat, ik ben moe. Morgen misschien. Of zaterdag. Néé, dat kriebelt! Zijt ge nu helemaal zot geworden? Wanneer gaat ge nu op dieet? Ik dacht dat dat uw goed voornemen was. Hebt ge uw tanden gepoetst? Ik ruik uw nieuwe aftershave niet graag. Stop daarmee, het is niet omdat ge dat in een boekje van Goedele Liekens hebt gelezen dat ik dat ook leuk vind. Ik hoor ons Bavet op de gang, dat kind slaapt nog niet, ik moet gaan kijken.” Ad infinitum.

Laten we elkaar geen pietje noemen: alleen de roes van lichte dronkenschap jaagt u het bed in met andere bedoelingen dan uw door uw Fitbit opgelegde quotum slaap te halen.

Dertig dagen zonder alcohol betekent dus ontegensprekelijk: dertig dagen zonder seks.

Wat in oktober van het jaar leidt tot een dramatische daling van het geboortecijfer. Dat wordt eerst gedeeltelijk gecompenseerd door een toename van de geboortes in november. Er is na de drooglegging immers een kleine correctie in februari, maar omdat dat een korte maand is, kan er minder geforniceerd worden, waardoor het geboortecijfer op termijn toch tegenvalt.

Voorbehoedsmiddelen worden verboden, pampers worden voor 120 procent – excusez le mot – aftrekbaar, het kindergeld wordt verdrievoudigd na het tweede kind en iedereen krijgt bij zijn televisieabonnement, storing of niet, een softpornozender of tien om op temperatuur te komen.

Dat zorgt voor een kort conjunctureel herstel, maar het fundamentele probleem wordt niet aangepakt. Dat zegt ook de Europese Commissie.

Zelfs een goedbedoelde Twitter-actie van een staatssecretaris, die met “Come again? Come again!”, een leuke binnenkomer overhield aan zijn dispuut met The New York Times, zet geen aarde aan de dijk.

Binnen twintig jaar zal daardoor de druk op de nochtans volledig gerobotiseerde arbeidsmarkt onhoudbaar zijn.

Share

Een poging om de pensioenen op te schuiven tot na uw 85ste haalt het net niet, omdat er een fors tekort aan rollators wordt verwacht

Tegen dan is er immers een volledig ­verbod op import van arbeidskrachten die verder dan 25 centimeter van onze landsgrenzen wonen.

De economie crasht.

Een poging om de pensioenen op te schuiven tot na uw 85ste haalt het net niet, omdat er een fors tekort aan rollators wordt verwacht. Je raakt de metro niet meer op.

Thuiswerk na je 70ste met inbegrip van een door de werkgever betaalde verpleegster van Familiehulp is een doekje voor het bloeden.

Waardoor Kris Peeters’ voorspelling van volledige tewerkstelling onverkort uitkomt. Waardoor CD&V in 2038 de absolute meerderheid binnenhaalt bij de tegen dan pan-Europese verkiezingen. Waardoor Kris Peeters op zijn 75ste eindelijk tweede burger van het land wordt. Waardoor Puurs de nieuwe hoofdstad wordt.

Ik zeg het maar.

Dat wordt geen dertig dagen klagen, maar 365. Aan één stuk.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

Dossier Mark Coenen
Dossier Mark Coenen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine