Guido Everaert
Guido Everaert

'Vroeger was het beter' is een kreet van mensen die zich niet kunnen verzoenen met deze tijd

2 Het is allemaal ontzettend goed georganiseerd. Om 23u op Sint-Jacobs niet moeten aanschuiven of dringen voor een pintje, omdat de kassasystemen efficiënt werken, dat is een feest op zich! © Eric de Mildt

Guido Everaert is blogger en columnist.

2 Guido Everaert. © rv
Share

Mensen die je keer op keer confronteren - bij alles wat je zegt - met het verleden, blijf daar bij weg, het zijn de dementors van deze tijd

De Gentse Fieste, er is al veel inkt over gevloeid in deze krant. Een mooi volksfeest, waarvan de finesses enkel te begrijpen zijn door echte Gentenaars en zij die er jaar na jaar hun jeugd en lang leven hebben vergooid. Met plezier overigens.  

Ik was er vorig weekend ook even, als buitenstaander weliswaar, omdat er voor alles een tijd van komen en gaan is. Zoals ik tijdens mijn studententijd vreemd opkeek als een dertigjarige mijn studentenkroeg betrad, zo wil ik ook nu niet aangestaard worden omdat ik als vijftigjarige 's ochtends nog een Irish coffee zou staan nippen met een volslagen onbekende, hoe heerlijk dat genoegen ook smaakt. Het heeft iets met waardigheid te maken, en u mag het misplaatst vinden. Ik heb niet zoveel moeite met afscheid nemen.  

Wat mij opviel is dat het allemaal ontzettend goed georganiseerd is. Om 23u op Sint-Jacobs niet moeten aanschuiven of dringen voor een pintje, omdat de kassasystemen efficiënt werken, dat is een feest op zich! Plaats hebben om te staan of te wandelen, omdat hardwerkende 'feestbeheerders' er alles aan doen om de rommel tot een minimum te herleiden, dat is wel zo prettig. En respect voor de blauwe t-shirtjes.  

Tegelijkertijd steekt er een stemmetje de kop op: 'Vroeger was het toch beter'. Ik hield van de ongecontroleerde chaos, ik genoot van het sjoemelen aan overbevolkte biertenten, waarbij er steeds weer nieuwe contacten gelegd werden, waarbij het een heerlijk 'schmoezen' was met andere dorstigen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk bier te bemachtigen. Chaos leidt tot improvisatie, en ik was daar goed in. Wildparkeren, zo dicht mogelijk bij het feestcentrum, prutsen, klooien, noem maar op.

Share

Vroeger kostte een Mars vijf frank, werden er sigaretten aangeboden aan het bezoek en werd er witte Cinzano, kirr en sangria gedronken op aperitiefjes. Het was ook gezellig maar het was zeker niet beter

Ik heb het onmiddellijk bedwongen, dat vreselijk vervelende idee! Vroeger was het zeker niet beter, en het is een kreet die we in alle omstandigheden zo ver mogelijk achter ons moeten laten, waar het allicht beter was.  

Vroeger was anders, en vroeger is vooral voorbij. Mensen die je keer op keer confronteren - bij alles wat je zegt - met het verleden, blijf daar bij weg, het zijn de dementors van deze tijd. 'Pearl Jam? Nu is dat nog maar een afkooksel van wat ze vroeger waren, maar toen, man toch... Ik heb hun eerste concert in Belgie nog gezien, man dat was stukken beter dan nu.' 'Rivierenhof? Manneke toch, vroeger kon daar gefeest worden, maar nu, nen hoop bourgeois bijeen.' 'Restaurant zus en zo... ik heb dat nog weten openen, toen was dat revolutionair, nu is dat toch niks meer.' Ga toch een eind fietsen met dat soort opmerkingen!  

Vroeger kostte een Mars vijf frank, werden er sigaretten aangeboden aan het bezoek en werd er witte Cinzano, kirr en sangria gedronken op aperitiefjes. Het was ook gezellig maar het was zeker niet beter. 'Vroeger was het beter' is een amechtige kreet van mensen die er niet in slagen om zich te verzoenen met deze tijd. Mensen die de codes en conventies nooit hebben vertaald gekregen en daar nu willen over zagen en heldenverhalen 'van vroeger' ophalen. Ik heb er geen boodschap aan, en heb dat overigens nooit gehad.  

Ik ben diezelfde avond met mijn jonge dochter en feestbeest op ongeveer alle mogelijke hoeken en kanten van de feesten geweest. Ik heb haar bezig gezien en gehoord met vriendinnen en vrienden, en ik zag dat het goed was, waarschijnlijk zelfs beter dan 'in mijnen tijd'. En zo hoort het. Vroeger komt nooit meer terug.

Dossier Guido Everaert
Dossier Guido Everaert

Guido Everaert is blogger, columnist en consultant.

Lees alle artikels

nieuws

cult